Храмът „Света Петка” в Русе застрашително се руши. Той е

...
Храмът „Света Петка” в Русе застрашително се руши. Той е
Коментари Харесай

Уникална църква в Русе се руши

Храмът „ Света Петка” в Русе застрашително се разрушава. Той е неповторим, защото съставлява умалено копие на Златната черква от 10 век, издигната от цар Симеон във Велики Преслав. От близо 20 години се търсят пари за избавителен ремонт, само че едвам в този момент има вяра.

Отец Веселин служи в " Света Петка " повече от 10 години. С паника следи по какъв начин църквата се наклонява и разцепва. Рушат се и стенописите, а достъпът до камбанарията е неразрешен: „ Аз тук бях събрал дори и мазилки, които падат по време на службата, както е, се откъртват огромни части, и към този момент действително видяно става рисково и за самите хора, които посещават църквата”.
Снимка: bTV
Рождество Христово донесе вяра за дълго чакания ремонт. Осигурени са пари от Европа и помощ от страната.

„ Надяваме се през тази година по моя молба да получим и одеждите на Света Петка, които ни бяха обещани от митрополита на Яш Теофан и от Негово Блаженство румънския патриарх”, уточни русенският митрополит Наум.
Снимка: bTV
Укрепването на църквата ще стартира следващата година, а по-късно тя ще влезе в българо-румънските направления за набожен туризъм.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР