Хотелиерите, приели бежанци от Украйна, вече няма да получават помощ

...
Хотелиерите, приели бежанци от Украйна, вече няма да получават помощ
Коментари Харесай

Окончателно: Край с помощта за хотелиерите, приели майките и децата, които бягат от войната в Украйна

Хотелиерите, приели бежанци от Украйна, към този момент няма да получават помощ от страната и майките и децата, които бягат от войната в Украйна, би трябвало да напуснат  до края на месеца. Очакването на кабинета е бежанците да се интегрират в българското общество. 

Това удостовери шефът на организацията за бежанците Мариана Тошева на брифинг за обстановката с бежанците у нас. Властите още веднъж разясняват тази мярка не толкоз като филантропична помощ за бежанците, а като поддръжка за хотелите след 2 години пандемия. Все отново бяха изразени благодарности към хотелиерите, че са реагирали доста бързо за посрещане на вълната.

104 235 украинци са решили да останат в България към този миг от 252 826 минали границите ни. 52 000 от тях са дами, 39 143 са деца. Непридружени са 436 деца. Почти 100% от останалите у нас към този момент имат статут на краткотрайна протекция, като Тошева посочи, че сме на първо мяст в Европейски Съюз по дял на обхванатите от този статут. Това обаче е по този начин, тъй като хотелиерите са принудени да изискват такава регистрация от настанените украинци, с цел да получат за тях по 40 лева дневно, съобщи epicenter.bg.

До края на седмицата ще проработи онлайн платформа и приложение, в които ще бъде проучено какъв брой от украинците считат да останат след края на май в България. В платформата ще се изследва какъв брой от тях са подготвени да работят, дали децата им са настанени в детски център и така нататък От изследвания е известно, че 70% са подготвени незабавно да почнат работа. 65% от интервюираните хора са с висше обучение, добави Смилен Вълов, началник на Агенцията по заетостта.

От понеделник измежду бежанците потеглят и анкетьори, с цел да се приготви логистика за пренасяне от хотелите към държавните бази. Част от украинците към този момент са поискали да излязат чартърен, вместо да бъдат ориентирани към държавните бази. Има ведомства, които не са дали всичките си бази, призна Тошева. Поради това не може да се каже какъв брой тъкмо места са обезпечени. В държавните станции украинците още веднъж няма да заплащат престоя си - страната ще покрие централизирано разноските с отпуснатите от Европейски Съюз средства. Трудно е да се каже за какъв период ще е този втори стадий, добави тя.

Преместването на украинците ще стане главно с влакове, като ще бъдат готови специфични композиции, а към постоянните влакове ще бъдат добавени специфични вагони, с цел да бъдат отделени украинците от останалите, изясни зам.-министърът на превоза Владимир Върбанов. Прехвърлянето ще стане на групи - първо възрастните и болните хора, по-късно майките с деца и най-после всички останали. Веднъж пристигнали на място, хората ще бъдат превозени с рейсове и микробуси от страната, като има и декларирана подготвеност от доста жители да оказват помощ с персоналния си превоз, сподели Тошева. Където няма гара, ще се разчита на автобусен превоз.

Уязвимите групи, най-много хората с хронични заболявания, ще се настанят тук-там, където има болница. Семейства няма да се разделят. Ще се стараем хората, които са намерили работа, да бъдат покрай нея, увери шефката на Агенцията по бежанците.

Има над 5000 държавни обекта, благосъстоятелност на институции и обществени сдружения, само че те още се обследват каква подготвеност имат да одобряват хора, сподели Красимира Величкова, консултант на вицепремиера Калина Константинова. До този миг са открити 33 000 места за настаняване, само че се счита, че опциите са доста повече.

63 000 украински жители са настанени в 1204 места за заслон все още, оповестиха от министерството на туризма. В момента се верифицират документите за второ заплащане, което ще е за април, показаха оттова. Така в края на трите месеца на програмата, от ведомството могат само да кажат, че на 9 май са се издължили с първия транш на парите - близо 15,280 млн. лева за 350 000 нощувки от началото на войната до края на март.

Интеграцията е двустранен развой, подсети Тошева, макар че институциите до този миг не са обезпечили грижа за децата им да вземем за пример. От министерството на образованието настояват, че са обезпечили благоприятни условия за настаняване на децата в детски градини и учебни заведения, макар че е ясно, че те имат потребност от обособени центрове поради езиковата преграда и разлики в имунизационния календар. Това се вижда и от статистиката - едвам 84 деца са записани в детска градина и 439 - в учебно заведение.

Около 9000 работни места са декларирани за украинци от наши работодатели, заяви Вълов от АЗ. Тези работни места са главно в огромните градове. Половината работни места са непрекъснати, а не сезонна претовареност. На почналите работа страната ще поеме част от наема за три месеца, като това е мярка, ориентирана освен към бежанци, а към всеки искащ да работи.

Над 16 000 души са получили по 375 лева еднократна помощ, като все още издадените заповеди са 22 500, регистрира още шефът на Агенцията по заетостта. Украинците имат достъп и до програмата за топъл обяд, която се извършва по общини. Вълов загатна и опция да се дават хранителни артикули за нуждаещите се, само че без да даде детайлности.

Над 1600 украинци са потърсили здравна помощ, от тях 900 са били приети в болница, а 700 са деца, регистрира Илия Тасев от Министерство на здравеопазването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР