Хотелиери във Варна, които посрещнаха още в първите дни на

...
Хотелиери във Варна, които посрещнаха още в първите дни на
Коментари Харесай

Украински бежанци са принудени да напуснат хотели във Варна | Държава и община не подпомагали хотелите

Хотелиери във Варна, които посрещнаха още в първите дни на експлоадирането на войната украински бежанци, са принудени да ги молят да изоставен хотелите. Причината е, че нямат повече средства да провеждат тяхното подслоняване, а страната още не е подхванала координирани дейности, с които да поеме част от издръжката, написа Сега.

" Близо 200 души са настанени във варненския хотел " Естреа Палас " още на 25 февруари. Безкрайно сме признателни на притежателя, който от този момент до през днешния ден пое изхранването на хората и отоплението на стаите. Но той към този момент няма средства за това и няма различен метод, с изключение на да изиска възнаграждение оттук насетне. Държавата по никакъв метод не се е намесила, с цел да подкрепи идващите бежанци от Украйна ", съобщи за " Сега " Инна Алексеенко, която живее във Варна и е от Благотворителна фондация " Европа ".

Алексеенко споделя, че преди три дни е помогнала за настаняването на украински дами и техните деца в още два хотела във Варна - " Нептун " и " Флагман ". И там притежателите към този момент отхвърлят да дават безвъзмезден заслон. " Разбираме ги, само че хората нямат опция да заплащат по 120 лева на нощувка и от през днешния ден безусловно остават на улицата ", сподели Алексеенко.

В понеделник тя е потърсила за помощ кмета на Варна Иван Портних, който я препратил към регионалния шеф с обяснението, че към него е организацията за вдишване на бежанците от Украйна. Късно във вторник от фондация " Европа " са се срещнали и с регионалния шеф Благомир Коцев, който е назначен на този пост едвам преди седмица.

" В момента се опитваме да настаним украинските бежанци в държавни, общински и ведомствени бази безплатно. Има и частни хотели, които се съгласяват на това, само че то не може да продължи дълго, знаете единствено разноските за ток какъв брой са нарастнали. Чакаме Министерски съвет да вземе съответни ограничения и решение за компенсиране на хотелиерите ", изясни за " Сега " регионалният шеф на Варна Благомир Коцев. Той уточни, че особено Варна може да поеме бежанци от Украйна в база на Висшето военноморско учебно заведение, чака се отговор и от други варненски университети. Министерство на защитата също предлага свои бази за настаняване.

Заради неналичието на организация от страна на страната от Благотворителна фондация " Европа " показват, че към този момент са принудени да отхвърлят помощ на бягащи от войната украинци. " Превозвачи се свързват с нас за идващи рейсове с майки и деца, само че няма къде да ги настаним ", споделя Инна Алексеенко. Тя се чуди за какво Министерство на външните работи приказва единствено за четири рейса с бежанци в случай, че всеки ден от началото на войната у нас идват по пет-шест.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР