Хотелиери в Слънчев бряг заплашват с протести, ако до 1

...
Хотелиери в Слънчев бряг заплашват с протести, ако до 1
Коментари Харесай

Хотелиери в Слънчев бряг плашат с протести заради украинските бежанци

Хотелиери в Слънчев бряг заплашват с митинги, в случай че до 1 ноември служебното държавно управление не даде отговор какво ще се случи с украинските бежанци, настанени в хотелите в курорта. Хуманитарната пограма за краткотрайна протекция завършва на 31 октомври, само че няма изясненост дали ще бъде удължена.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до кабинета с искане за безапелационен отговор дали ще бъде продължена програмата, само че подобен към момента няма.

" В Слънчев бряг при започване на октомври имаше нова бежанска вълна и дойдоха украинци от Запорожие, който се обстрелва с ракети. Бягат най-вече са майси с дребни деца. Как да ги изкараме на улицата от 1 ноември " съобщи за Дарик Димитър Чорбаджиев.

.Хотелиерите упорстват също, в случай че програмата бъде удължена да се преизчисли помоща от страната от 15лв. на 40 лева, защото идва зимен отопление сезон.

През последните три дни в курорта текат инспекции от разнообразни институции дали хотелиерите записват действителните бройки украински бежанци, за които страната заплаща.

" Ако до на следващия ден няма решение ще се съберем хотелиерите и ще решим какво да вършим. Ако би трябвало ще изкараме само че митинг всички украинци в Слънчев бряг, които са близо 11 000 души ", съобщи хотелиерът Красимир Белорежки.

„ Към днешна дата нова стратегия не е оповестена, което слага както хотелиерите, по този начин и настанените в неопределеност, какво ще се случи след 31 отомври. Няма да е пресилено изказванието, че хората са в суматоха и стрес, че ще останат на улицата. Създалата се в последните дни усложнена конюнктура в Украйна от 10 октомври има нова бежанска вълна и в тази връзка е належащо държавното управление да предприеме своевременни ограничения за посрещане, настаняване, изхранване и консолидиране на украинските бежанци. Хотелиерите по Черноморието сме в подготвеност още веднъж да спомагаме на страната, само че при ясно избрани правила, както и актуализация на финансовата помощ, отчитайки инфлацията, нарасналите цени на газа и идния отоплителен сезон ”, съобщи Елена Андонова.

Междуведомствена комисия от няколко министерства би трябвало да реши дали програмата да бъде продължена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР