Хотели и собственици на жилища викат специално обучени кучета, за

...
Хотели и собственици на жилища викат специално обучени кучета, за
Коментари Харесай

Бум на дървеници във Великобритания: Специализирани кучета ги локализират

Хотели и притежатели на жилища викат особено подготвени кучета, с цел да надушат дървеници, които могат да дебнат в пукнатините в спалните на фона на опасенията, че нашествията се усилват в Обединеното кралство.

Разпространението на дървеници понижа по време на пандемита Ковид-19, защото хотелите затвориха и пътуванията стопираха, само че откогато светът се отвори още веднъж, спящите популации започнаха да се възвръщат, оповестява " Гардиън ".

Въпреки че възходът провокира вълна от омерзение – и понякога контузия на засегнатите – това се оказа мини взрив за профилирани компании в Обединеното кралство, които разполагат с подготвени кучета за разкриване на нашествията на всички места - от частни домове до петзвездни хотели.

Гари Джейкман, основен изпълнителен шеф на K9 Detection Services в Солихъл, Уест Мидландс, има два подготвени спрингер шпаньоли, Майло и Коби, чиито услуги са все по-търсени от притежатели на хотели и хора, които подозират, че буболечките са се настанили в техните пространства.

„ Получаваме все по-голям интерес. Вероятно имаме 25% нарастване от юни “, сподели Джейкман. „ Тези кучета са на място. Има доста малко неща, които могат да преминат през добре квалифициран нос.

Може да отнеме от година до 18 месеца, с цел да обучите ново куче да надушва дървеници. Процесът отразява метода, употребен при образованието на кучета да надушват опиати, експлозиви и пари. В случай на дървеници, кучетата откриват феромон, който насекомите разпръскват, с цел да се намират.

„ В доста високи концентрации можете сами да го помиришете “, сподели доктор Ричард Нейлър, шеф на Bed Bug Foundation, който дава информация за насекомите и работи с учебни заведения за образование и узаконяване на кучета за разкриване на дървеници. „ Насекомите създават доста остра, разпознаваема миризма “, добави Нейлър.

Насекомите рядко се отдалечават на повече от метър от мястото, където се хранят, само че може да отнеме часове, с цел да ги намерите въоръжени единствено с фенерче и положително зрение. Обучените кучета могат да ги намерят или да ги отхвърлят за минути, съгласно Джейкман.

Най-честият симптом за дървеници са ухапванията, които могат да провокират зачервяване и сърбеж при хората. Но петна от изпражнения на дървеници или кръв по чаршафите са други признаци на настъпление. Самите инсекти може да не бъдат открити, без да разглобите леглото и да ревизирате всички фуги и вдлъбнатини. „ Намирахме ги в отдалечените ръководства на тв приемниците и контактите преди “, уточни Джейкман.

Въпреки че е физически безвредно, заразяването може да бъде травматично. „ Последиците за психологичното здраве могат да бъдат опустошителни “, означи доктор Нейлър.

„ Това изолира хората. Те изпитват позор, тъй като хората незаслужено ги свързват с неприятни условия на живот. Хората не отиват да се срещат с приятелите си и не желаят другари да идват при тях. Хората се лишават от сън, тъй като спят на светлини. Може да има дългогодишен резултат: хората могат да усетят по какъв начин буболечките пълзят по кожата им дълго откакто насекомите са изчезнали. “

Брайън Лейт, който управлява BDL Canine Services в Южен Ланаркшър, работи с кучето Бенджи, комбинация сред спрингър и кокер шпаньол. Ако хотел получи недоволство за дървеници, двойката ревизира въпросната стая и тези наоколо. „ Изобщо няма нищо общо с мръсните къщи “, сподели той. „ Бил съм в петзвездни хотели, в които има дървеници. “

Докато последните данни сочат същинско повишаване на дървениците, породено от пътешестване, възходяща опозиция против инсектициди и хора, които купуват мебели втора ръка, по-рязкото повишаване на недоволствата може да бъде подхранвано от очарованието на медиите от буболечките и несъразмерната реакция към наблюденията във Франция.

„ Хората виждат пресата и се паникьосват “, счита Лейт.

Д-р Нейлър подозира, че случаите ще се върнат до равнищата отпреди пандемията в границите на няколко години, само че съгласно Джейкман на хоризонта може да има нова вълна от тревожни сигнали.

„ През множеството време, когато ни викат, на мястото няма дървеници “, сподели той. „ Определено има повишаване, само че то се ускорява заради страха на хората. Мисля, че ще има взрив на дървениците, когато завърши Световната купа по ръгби и хората се върнат от Франция. ”


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР