Хотел между тоя и оня свят от Ерик-Еманюел Шмит е

...
Хотел между тоя и оня свят от Ерик-Еманюел Шмит е
Коментари Харесай

Равносметки в хотела между тоя и оня свят

" Хотел сред тоя и оня свят " от Ерик-Еманюел Шмит е най-новото заглавие в афиша на Театър " Българска войска ". Премиерните спектакли са на 5, 11 и 19 ноември от 19 ч. Преводът е на Снежина Русинова-Здравкова, режисура - Иван Урумов, сценография и костюми - Нина Пашова, музика - Добрин Векилов-Дони. Ролите са поверени на Дарин Ангелов (гост), Георги Къркеланов, Антоанета Добрева-Нети, Иван Радоев, Ели Колева, Анастасия Ингилизова, Ясен Атанасов, Владимир Матеев (гост).

Изправени пред асансьора, нагоре или надолу, героите в тази пиеса ще би трябвало да разкрият до дъно своята същина. Кой ще бъде пощаден? Какво ще отреди ориста? Има ли правдивост или краят е инцидентна обреченост? Кой ще получи право на живот след безкомпромисното разголване на истината?

Така с въпроси, изискващи отговор от всеки в залата, Ерик-Еманюел Шмит слага фена в обстановка на участник в интерактивна игра. Натрупва пред него " за " и " срещу " за всеки от героите, играе си с техните упования като котка с мишка и не пропуща да се посмее над несъвършенствата им, както и да се възхити на блестящите им прозрения. Брилянтният жанр на създателя се добавя и от необяснимата логичност на живота, която не стопира да сервира изненади. Неслучайно " Хотел сред тоя и оня свят " е една от най-поставяните пиеси на Ерик-Еманюел Шмит, както по света, по този начин и у нас. В нея, с изключение на добре познатите му похвати, сюжетът държи изострено вниманието на фена като в престъпен филм, в който любознанието към обратите в действието се награждава едвам на финала.

Сюжетът ни придвижва в пространството и времето, тук и там - в един чудноват хотел, където персонажите вършат равносметка на изминатия път. Едни признават своите заблуди, други пропущат този късмет, а за някои от тях идва прояснение, осъзнаване на същински стойностното - живот без нарцисизъм, живот, изпълнен с трептяща и чиста обич. Независимо от сериозността на тематиката, Шмит надарява героите си с елегантно възприятие за комизъм, изразено в комичните обстановки, в които ги слага, иронията, с която ги осветява, а нерядко и в сарказма, с който ги осъжда.

Снимки Борис Урумов
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР