Хосе Андрес е роден през 1969 г. в Испания. Започва

...
Хосе Андрес е роден през 1969 г. в Испания. Започва
Коментари Харесай

Готвачът, който иска да нахрани целия свят по време на пандемията

Хосе Андрес е роден през 1969 година в Испания. Започва работа в ресторант на 21. След няколко години съумява да реализира американската си фантазия и попада в испански ресторант във Вашингтон.

Две десетилетия по-късно го намираме и в класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни персони на света . Собственик е на над 30 ресторанта в Съединени американски щати, кулинарен дипломат на Организация на обединените нации и консултант по храната в Белия дом.

За Андрес положителният началник готвач е този, който съумява бързо и елементарно да се приспособи към непредвидени условия. Неговото мото е - стой да планираш и започни да готвиш .
 Снимка 474200

Според испанеца, готвачите имат специфична подготовка, с която могат да дават отговор на нещастията. И тя идва от обстоятелството, че всяка кухня е безпорядък , само че те съумяват елементарно да се приспособяват към него и даже да го управляват.

В последните години се отдава изцяло на концепцията да промени света посредством изкуството на готвенето . От 2010 до момента попада на голям брой сериозни точки по целия свят - места след урагани, трусове и циклони. И там прави това, което умее най-добре - подготвя вкусна храна за нуждаещите се.

Андрес е и основател на неправителствената организация World Central Kitchen . Тя обезпечава три милиона ястия единствено за жителите на Пуерто Рико след урагана Мария. А на готвача носи номинация за Нобелова премия за мир.
 Снимка 474230

В своите филантропични задачи в 13 страни той подготвя и подарява общо над 14 милиона менюто благодарение на над 64 хиляди доброволци . Последната е в регионите в Австралия, наранени от големите горски пожари.

А неговата последваща задача е да влезе в системата, която може да спре международния апетит. Испанецът изобщо не се интересува, че хората го считат за вманиачен. Той има проект да обезпечи прясно приготвена храна на близо три милиарда души по света, които употребяват дърва и въглища, с цел да си я подготвят. За задачата би трябвало да им се обезпечи достъп до природен газ.

В този миг обаче Андрес има нова задача, която не търпи отсрочване - пандемията от COVID-19 и резултатът от нея. Досега неправителствената организация се е занимавала с обезпечаване на храна единствено на съответни места, наранени от бедствия, само че в този момент целият свят има потребност от помощ.
 Снимка 474232

Първите стъпки, които испанецът и World Central Kitchen вършат, е да готвят в най-бедните квартали на Ню Йорк. Но неговата кухня е нещо доста повече от благотворителна и доброволческа организация - тя показва верния модел на държание в рецесии - пъргаво, решително и инициативно . Точно от това имат потребност хората в този момент.

И по този начин готвачът и неговият екип се оказват в спонтанен палатков лагер на пристанището, на което дебаркира круизния транспортен съд Grand Princess. Поставени под карантина поради ковид и оставени без никакви грижи от управляващите, пасажерите и екипажът получават прясно приготвена храна всеки ден. Същото се случва и дни по-рано с различен транспортен съд - Diamond Princess.
 Снимка 474231

Според Андрес, най-силното оръжие, което има както той, по този начин и всички ние, е емпатията . И точно нея не трябва да се тормозим да използваме тъкмо в този момент.

В съдействие с редица локални заведения за хранене, които в този момент са затворени, испанският началник готвач съумява да обезпечи десетки хиляди хранения на хора от най-бедните квартали в редица американски градове.
 Снимка 474228

Готви се всекидневно и за лекарите на първа линия и обществените служащи най-вече в най-засегнатия от ковид град - Ню Йорк. Защото самичък не може да бъде на всички места, само че с работа в екип оправянето с рецесията е допустимо.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР