Хоризонталните, правоъгълни зеници на очите на козите изглеждат извънземно в

...
Хоризонталните, правоъгълни зеници на очите на козите изглеждат извънземно в
Коментари Харесай

Защо козите имат такива странни очи

Хоризонталните, правоъгълни зеници на очите на козите наподобяват извънземно спрямо кръглите зеници на хората и кучетата и отвесните прорези на котките.

Но за какво очите на тези другояче тривиални животни наподобяват по този метод? И за какво очите пък на котките наподобяват, както наподобяват?

В изследване, оповестено през 2015 година, ученият по зрението Мартин Банкс открива, че формата на зениците на животните е ключ към мястото им в хранителната верига.

Банкс и екипът му преглеждат очите на 214 разнообразни типа сухоземни животни и откриват ясна връзка сред формата на зениците им и екологичната им роля. Хищните животни, които устройват засади на плячката си, нормално имат отвесни прорези, до момента в който тревопасните, които са плячка за други животни, нормално имат хоризонтални зеници.

Разделението сред хищници и жертви по този белег допуска, че ловците и жетвите получават някакво преимущество от него. За да схванат какво би могло да е това преимущество, откривателите проучват качествата на двете форми на зениците и по какъв начин те биха могли да обслужват другите зрителни условия.

Козите и други пасящи животни (като елени, говеда и лосове), които са преследвани от хищници, имат много елементарна тактика, с цел да не бъдат изядени: да се оглеждат за заплаха и да бягат, в случай че я видят. За тази цел очите им би трябвало да могат да извършват две неща: „ От една страна, тези животни би трябвало да виждат панорамно, с цел да откриват хищници, които могат да се приближат от разнообразни направления “, пишат откривателите. „ От друга страна, те би трябвало да виждат задоволително ясно в посока напред, с цел да се придвижат по-бързо по евентуално неравномерен терен. “

Хоризонталните зеници оказват помощ в този случай, открива екипът, защото формата им основава панорамен аспект, който е по-широк и по-нисък от този, който би се получил с кръгла или отвесна зеница, и разрешава на животното да вижда съвсем всичко към себе си. Дългата хоризонтална зеница също по този начин усъвършенства качеството на изображението на обектите пред и зад животното и оказва помощ на окото да улавя повече светлина по земята и по-малко заслепяваща светлина над главата си.

Разбира се, тези преимущества не важат, в случай че зеницата остане насочена по същия метод по отношение на черепа и в действителност стане отвесна, когато животното наведе глава, с цел да пасе. След като следили пасящи животни в зоологическата градина обаче, откривателите открили, че очите им се завъртат, с цел да останат хоризонтални по отношение на земята, без значение дали главите им са изправени или обърнати надолу в тревата.

Изследователите споделят, че за сухоземно животно, което е в заплаха да бъде изядено от друго и има малко благоприятни условия, с изключение на да следи заобикалящата го среда и при потребност да бяга, дългата хоризонтална зеница наподобява идеална.

В същото време екипът открива и, че отвесните зеници с форма на процеп оказват помощ на дребни хищници като котките и змиите да преценят дистанцията до плячката и други обекти, върху които желаят да се нахвърлят. По-големите котки и вълци, въпреки това, имат кръгли зеници, тъй като са по-високи и би трябвало да преследват жетвата си, а не да се нахвърлят върху нея от засада.

 Sepia officinalis (aquarium)

Сепия

Банкс и сътрудниците му са изследвали единствено сухоземни животни, само че кръглите, хоризонталните и отвесните са единствено върхът на айсберга, когато става въпрос за формите на зениците: Съществуват такива с форма на буквата „ w “, с форма на полумесец, с форма на сърце и още, и още.

Причината за разнообразието, споделя Банкс пред NPR, „ е предмет на деен спор от много време, тъй като линия, която е много явна. Това е първото нещо, което виждате за в животно – къде се намират очите му и каква е формата на зеницата “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg