Хорхе Марио Берголио е избран за римски папа на 13

...
Хорхе Марио Берголио е избран за римски папа на 13
Коментари Харесай

Преди 5 г.: Хорхе Берголио става папа Франциск I

Хорхе Марио Берголио е определен за римски папа на 13 март 2013 година и приема името Франциск в чест на свети Франциск Асизиски. Става първият папа от повече от век, който отхвърля да се настани в първокласния папски апартамент в Апостолическия замък, а избира да остане в двустайното си жилище. 

Като същински аржентинец папата е разпален почитател на футбола. Той има съществено отношение към обществените и религиозните въпроси в обществото. Той се афишира срещу закона от 2010 година, разрешаващ еднополовите бракове. Твърди, че това са измами, които се стремят да объркат и излъжат Божиите чада.

По времето, когато е към момента кардинал,  Берголио приканва духовенството и миряните да се обединят срещу аборта и евтаназията. Относно гей браковете пък, той декларира, че не трябва да се жигосват от обществото: " Ако човек е хомосексуален, търси Господ и има положителни планове, кой съм аз да го осъждам? ".

Относно гражданската война в Сирия папа Франциск се надява на мир и успокоение. Отправя зов към похитителите за повече човечност и да бъдат освободени всички пленници. На фамилиите им дава обещание да се моли за тях. 

Висшият свещеник не се тормози да приказва и за един наболял въпрос във Ватикана - половите закононарушения над деца. Затяга законодателството по отношение на блудничество над малолетни и с указ обновява дефиницията за понятието " закононарушение против малолетни ”, включвайки детска проституция, порнография и полови връзки с деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР