Хората, заразени с COVID-19, които имат за домашни любимци, могат

...
Хората, заразени с COVID-19, които имат за домашни любимци, могат
Коментари Харесай

Учени: COVID-19 може да се предаде от човек на котка

Хората, инфектирани с COVID-19, които имат за домашни любимци, могат да предадат вируса на своите приятели. Котките могат да развият животозастрашаващи дихателни признаци, откри изследване, оповестено през днешния ден от " Vet Record “, написа БГНЕС.
При проучване на две котки във Англия, които живеят в семейства със инфектирани хора и са развили признаци на вируса, едната котка на 4 месеца е развила тежка пневмония и е умряла, споделят откривателите. Другата котка, на 6 години, е имала признаци, сходни на простуда, както и конюнктивит или " розово око “, само че е оживяла. Всяка от инфектираните котки, дружно с девет други котки, диагностицирани с вируса в международен мащаб, не споделят характерни за котките генетични варианти на вируса, съгласно откривателите.
 Научно потвърдено: Котките лекуват и оказват помощ, ето по какъв начин Научно потвърдено: Котките лекуват и оказват помощ, ето по какъв начин
Медицински изследвания в Обединеното кралство потвърждават, че наличието на котка в дома постоянно се трансформира във фактор за по-доброто физич...
" Нашите открития демонстрират, че предаването на ковид от човек на котка се е случило по време на пандемията от COVID-19 в Обединеното кралство, като инфектираните котки са с леко или тежко респираторно заболяване “, сподели съавторът на проучването доктор Маргарет Дж. Хози за UPI. До края на март в международен мащаб са докладвани 14 доказани случая на COVID-19 при домашни любимци - 3 при кучета и 11 при котки, съгласно данни на Световната здравна организация.
Въпреки че не съществуват доказателства, че животните играят основна роля в разпространяването на вируса измежду хората, наподобява, че той може да се популяризира от хора на животни, изключително по време на непосредствен контакт, съгласно Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите. 
Епидемия от COVID-19 избухна във ферми за норки в Дания предходната есен и опасенията, че вариантът може да се популяризира върху хората, доведоха до евтаназия на милиони животни. Към днешна дата " нямаме визия какъв брой постоянно се среща разпространяването от човек на животно “, съобщи експертът по ветеринарна медицина Шели К. Ранкин, която не е част от изследването на котки.
За своите проучвания Хози и нейните сътрудници са анализирали проби, събрани от 4-месечната женска домашна котка, както и тези от 387 котки, живеещи в домове с хора с доказан COVID-19. За първи път 4-месечната котка развива дихателни признаци, в това число кашлица и зной, на 11 април 2020 година, откакто човек в дома развива заболяване, сходно на COVID-19 в края на март. Собствениците завели котката на ветеринарен доктор на 15 април 2020 година, в този миг тя имала усложнения с дишането. Тъй като положението й се влошило, със съществено увреждане на белите дробове, тя била евтаназирана една седмица по-късно.
 Учени от Съединени американски щати и Европа сътвориха коронавирусна ваксина особено за котки Учени от Съединени американски щати и Европа сътвориха коронавирусна ваксина особено за котки
Американски и европейски молекулярни биолози са създали и тествали първата коронавирусна ваксина, приспособена за приложимост при котки,...
6-годишната котка, също женска, развила признаци, сходни на простуда, в това число кашлица и хрема, както и конюнктивит, прочут като " розово око ", който предизвиква зачервяване и инфектиране под клепача и в бялото на очите, съгласно клиниката Mayo. Симптомите на тази по-стара котка са си отишли от единствено себе си и втората котка, живееща в същия дом, не е дала позитивен тест за вирус, настояват Хоси и нейните сътрудници.
" Изглежда, че предаването от човек на котка се случва рядко ", сподели Хози пред UPI. " Тествахме над 350 дихателни проби от котки, преди да идентифицираме такава, която е с позитивен резултат ", сподели тя. И въпреки всичко, въз основа на тези констатации, притежателите на домашни любимци със признаци на COVID-19 би трябвало да подхващат стъпки, с цел да избегнат предаването на вируса на домашните си любимци, споделиха Хози и Ранкин.
" Ако имате COVID-19, тогава би трябвало да сведете до най-малко контактите с домашните си любимци, доколкото е допустимо “, сподели Ранкин. " Броят на документираните случаи обаче не допуска, че сега е нужна ваксина за домашни животни и не мисля, че това ще се промени скоро ", сподели тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР