Хората винаги се се питали, какво има горе сред звездите

...
Хората винаги се се питали, какво има горе сред звездите
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Космоса

Хората постоянно се се питали, какво има горе измежду звездите в Космоса. Днес астрономите са удостоверили съществуването на повече от 900 извънслънчеви планети, като броят им продължава да пораства. Има обаче обстоятелства за Земята и Космоса, които не всички знаят, а те са извънредно забавни. Ето 10 любопитни обстоятелството за Космоса.

1. Горещи планети

Венера е най-горещата планета в нашата Слънчева система. Тя е със междинна температура от 450 градуса по целзий. Да, Меркурий е по-близо до Слънцето, само че планетата няма атмосфера, с цел да може да контролира добре температурата си.



2. Безброй звезди

Самият факт, че Космосът е голям и непрекъснато се уголемява, прави броенето на звезди малко трудничко. В момента учените знаят единствено броя на звездите в Млечния път, които са сред 200 и 400 милиарда, като всяка от тях може да крие по една вселена, като нашата.



3. Живот на Марс

От всички планети в нашата Слънчева система, Марс е с максимален късмет за съществуване на живот. През 1986 г НАСА откриват фосили, запазили микроскопични живи организми от разцвета на Червената планета.



4. В Космоса никой не може да те чуе

В Космоса няма атмосфера, което значи, че звуковите трептения няма по какъв начин свободно да пътуват през него. Астронавтите сполучливо употребяват радио връзка между тях, до момента в който са в Космоса. На радио вълните не им пука от вакуума на безкрайната простор.



5. Бързи звезди

Неутронните звезди са най-гъстите и дребни звезди в познатата галактика и макар дребния им радиус от 10 километра, масата им може с пъти да надвишава тази на нашето Слънце. Те се въртят към оста си по приблизително 60 пъти на секунда, а достигайки статут на Супернова, скоростта им се покачва на приблизително 700 пъти в секунда.



6. Планетата на съкровищата (55 Cancri e)

Учени от университета в Уейл разкрили планета на 40 светлинни години от Земята. Тя се намира в съзвездието Рак, радиуса й е 2 пъти от този на нашата планета, масата осем пъти по-голяма, а повърхността й? Повърхността й е формирана основно от графит и диаманти.



7. Ден по-дълъг от година

Планетата Венера се движи с малко по-шантава скорост от останалите планети. Да обиколи Слънцето ѝ лишава 225 дни, до момента в който въртенето към личната ѝ ос лишава 243 дни, което прави един венерин ден с 18 дни по-дълъг от една година.



8. Многоцветно слънце

Честа илюзия е, че цветът на нашето Слънце е жълт, оранжев, та даже и червен. Обаче Слънцето в действителност е цялост от всички съществуващи цветове в едно, което очите ни одобряват като бяло.



9. Огромен вулкан

С дължина от 600 километра и височина от 21 километра, прави вулкана Олимп на Марс, една от най-големите планини в познатата Слънчева система.



10. Бебе Слънце

Нашето огромно Слънце си е супер и доста се радваме, че към момента не е експлодирало и не ни е умъртвило, само че то надалеч не е най-голямата звезда даже в нашата Слънчева система. Открити са звезди с диаметър 100 по-голям от този на Слънцето, само че също и такива, които са с 10 пъти по-малки.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР