Хората винаги са били привлечени да изследват, откриват и научават

...
Хората винаги са били привлечени да изследват, откриват и научават
Коментари Харесай

Артемида III: Първата човешка мисия на НАСА до Южния полюс на Луната

Хората постоянно са били привлечени да изследват, откриват и научават колкото се може повече за света – и световете – към нас. Това не постоянно е елементарно, само че е в природата ни. За богатството на цялото човечество НАСА и нейните сътрудници ще приземят първата жена и първия цветнокож човек на повърхността на Луната с Артемида.

След две тестови задачи на Artemis, Artemis III, която понастоящем е планувана за 2025 година, ще означи първото завръщане на човечеството на лунната повърхнина от повече от 50 години. НАСА ще направи история, като изпрати първите хора да изследват региона покрай Южния полюс на Луната.

Космическият транспортен съд Орион на НАСА ще пътува с екипажа до и от Земята и до и отвън лунната орбита. Орион е единственият галактически транспортен съд, кадърен да връща екипажи на Земята при полети до Луната. По време на сполучливата задача Artemis I, неповторимо проектираният топлинен щит на Орион неотдавна беше тестван при тези рискови условия за наново влизане. Четирима астронавти ще излетят от стартовата площадка 39B в галактическия център Кенеди във Флорида на върха на Space Launch System (SLS), единствената задоволително мощна ракета, с цел да изпрати Орион, неговия екипаж и техните доставки до Луната с едно изстрелване. Екипажът ще бъде определен всред най-разнообразния отряд астронавти в историята, всеки оборудван с неповторими умения и интензивно подготвен.

Първо, екипажът ще излети в околоземна орбита, където ще извърши систематични инспекции и настройки на слънчевия панел на Орион. След това мощен подтик от междинния стадий на криогенно задвижване на SLS ще помогне на Орион да извърши транслунна маневра за инжектиране, определяйки своя курс към Луната.

В продължение на няколко дни екипажът ще пътува към Луната и ще извърши коригиращи изгаряния на мотора, с цел да пресече гравитационното поле на Луната. В точното време и на вярното място, Орион ще извърши серия от две изгаряния на мотора, с цел да сложи галактическия транспортен съд в лунна съвсем праволинейна орбита с орбита (NRHO). От стотици евентуални орбити НАСА избра NRHO за реализиране на дълготрайните цели на Artemis. NRHO ще обезпечи съвсем непрекъсната връзка със Земята и достъп до уеб сайтове по цялата Луна. Тъй като тя е гравитационно уравновесена сред Земята и Луната, тази орбита ще усили оптимално горивната успеваемост. При бъдещи задачи НАСА и нейните сътрудници ще сглобят лунната галактическа станция Gateway в NRHO, с цел да служи като център за задачите Artemis.

НАСА избра SpaceX да обезпечи системата за кацане на хора, която ще транспортира астронавти Artemis III от Орион в лунна орбита до повърхността на Луната и назад. SpaceX възнамерява да употребява неповторима идея за интервенции, с цел да увеличи цялостната успеваемост на своя спускаем уред. След поредност от проби SpaceX ще извърши най-малко една демо задача без екипаж, която приземява Starship на лунната повърхнина. Когато Starship извърши всички условия на НАСА и високи стандарти за сигурност на екипажа, той ще бъде подготвен за първата си задача Artemis.

Преди изстрелването на екипажа SpaceX ще изведе хранилище за предпазване в околоземна орбита. Серия от цистерни за многократна приложимост ще транспортират гориво до депото за предпазване, с цел да захранят системата за кацане на хора. След това системата за кацане на хора Starship без екипаж ще се изстреля в околоземна орбита и ще се срещне с депото за предпазване, с цел да изпълни резервоарите си, преди да извърши транслунен инжекционен мотор и да пътува почти шест дни до NRHO, където ще изчака екипажа на Artemis III.

Когато и двата галактически кораба дойдат в NRHO, Orion ще се скачи със системата за кацане на хора Starship в подготовка за първата експедиция на лунната повърхнина на 21-ви век. След като екипажът и техните доставки са подготвени, двама астронавти ще се качат на Starship, а двама ще останат в Орион. Orion ще се откачи и ще се отдръпна от Starship, с цел да остане в NRHO за почти една орбита към Луната, която ще продължи към 6,5 дни. Това ще подхожда на продължителността на повърхностната експедиция, тъй че когато Орион приключи своята орбита, екипажът от двама души на повърхността ще завърши работата си на повърхността в точния момент, с цел да се изстреля назад, с цел да посрещне галактическия транспортен съд.

НАСА се е насочила към места към Южния полюс за ерата на Артемида на човешко проучване на Луната. Екстремните, контрастиращи условия го вършат предизвикателно място за земляните да кацат, живеят и работят, само че неповторимите характерности на района дават обещание невиждани научни открития в дълбокия космос. Използвайки напреднала технология, в това число самостоятелни системи, екипажът вътре в Starship ще кацне на деликатно подбрано място в радиус от 100 метра.

На Луната

След докосването първата задача на екипажа на повърхността ще бъде да подсигурява, че всички системи са подготвени за престоя им на лунната повърхнина. След това ще починат, ще се нахранят и ще се заредят с сила за първия цялостен ден от експедицията.

По време на престоя си на Луната астронавтите ще правят научна работа в Starship и ще правят поредност от лунни разходки, излизайки от Starship, с цел да изследват повърхността. Астронавтите ще облекат съвременни скафандри, ще излязат през въздушен шлюз и ще се спуснат с асансьора на Starship. НАСА избра Axiom Space, с цел да обезпечи повърхностните костюми и системи за галактическа разходка Artemis III. Тези костюми ще дадат на астронавтите по-голям обсег на придвижване и еластичност, с цел да изследват повече от пейзажа, в сравнение с при предходни лунни задачи.

По време на своите лунни разходки астронавтите ще вършат фотоси и видео, ще изследват геологията, ще извличат проби и ще събират други данни, с цел да реализиран съответни научни цели. Гледката от региона на Южния полюс на Луната ще наподобява доста по-различно от фотосите, направени по време на задачите на Аполо в екваториалния район на Луната. Слънцето ще се рее тъкмо над хоризонта, хвърляйки дълги тъмни сенки върху терена, който екипажът ще изследва благодарение на фарове и навигационни принадлежности. Информацията и материалите, събрани от астронавтите на Artemis III, ще разширят нашето схващане за мистериозния район на Южния полюс, Луната и нашата слънчева система.

Екипите за надзор на задачата на земята ще бъдат в контакт с екипажа, до момента в който предават това, което виждат, чуват и усещат. Чрез покритието на задачата и опцията да изпращат висококачествени изображения и видео на земята с съвременна информационна технология, те ще споделят неповторимо ново човешко преживяване със света.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР