Хората в украинското село Чушмелий искат да кръстят улица на

...
Хората в украинското село Чушмелий искат да кръстят улица на
Коментари Харесай

Хората в Чушмелий искат да кръстят улица на загиналия във войната бесарабски българин Иван Минков

Хората в украинското село Чушмелий желаят да кръстят улица на починалия във войната бесарабски българин Иван Минков. 20-годишният юноша се включи в защитата на страната още в първите дни от сраженията, като се бие в Чернигов.

Днес бесарабската българка Мария Плачкова, която е публицист от Одеса, беседва с локалните поданици в репортаж за " По света и у нас " по Българска национална телевизия.

Героите не умират. Такъв беше и ще остане 20-годишният Иван Минков. Войникът с български генезис прекарва целия си живот в Украйна. Човек с положително сърце и изразено възприятие за правдивост - по този начин го разказват неговите другари.

" Той постоянно беше на страната на положителното, грижеше се за всички към себе си и постоянно беше подготвен да помогне ", съобщи Аня Тодорова, съседка на Иван.

" Иван беше добър, учтив, самоуверен. Той беше и ще остане като образец за героизма ", споделя Иван Бойков, другар на Иван.

" Аз седях до него в часовете по математика. Това е огромна загуба за нашия клас, за нашето село и за нашата страна ", споделя Злата Демирова, съученичка на Иван.

С началото на войната Иван идва в Чернигов дружно с военнослужещите от неговото формирование. Отива, с цел да отбрани родината си.

" Има информация, че той е умрял на 26 февруари при бомбардировки и при въздушни удари. Войниците, измежду които и Иван, влезнали в бомбоубежището. Впоследствие постройката е била разрушена и бойците остават под отломките ", добави Степан Великов, кмет на село Чушмелий, Украйна.

Близките му не губили вяра, че може да е останал жив. Но най-лошото се удостоверило, когато съветските бойци напуснали северната част на Украйна и достъпът до Чернигов станал вероятен. Месец и половина след гибелта му Иван е посрещнат в Чушмелий като същински воин.

" Превозват го от един град в различен - от Чернигов в Киев, от Киев в Уман, от Уман в Одеса. Тогава към този момент от Одеса го докарват при нас в селото. Когато дойдоха всички хора излязоха на улицата. Много ми е тежко да приказвам за това ", сподели още Степан Великов.

В родното му село неговото дело ще се помни. А името на Иван Минков се подрежда до това на смелите украинци, дали живота си за Родината.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР