Йога в мазе помага на хората в украински град на фронтовата линия да се справят с постоянния обстрел от Русия

...
Хората в украинския град Краматорск на фронтовата линия се събират
Коментари Харесай

Хората в украинския град Краматорск на фронтовата линия се събират три пъти седмично за йога сесия за облекчаване на стреса, причинен от постоянния обстрел на руската артилерия

От ХАННА АРХИРОВА Associated Press 17 септември 2023 г., 12:07 ч. Донецка област на Украйна, хората се събират три пъти седмично сутрин за йога, за да облекчат причинения стрес от постоянния обстрел от руска артилерия.

Успокояваща музика изпълва мазето в Краматорск, където влажният въздух е осезаем.

„Ние се освобождаваме от външния свят“, каза Сергей Залозни, 52-годишен инструктор по йога, със спокоен тон. Той нежно въвежда хората в медитативно състояние.

Понякога шумът на водата, шуртяща се през тръбите на многоетажната сграда, нарушава спокойната музика, служейки като напомняне, че йога сесията се разгръща в мазето.

„В сърцето се чувства мир, спокойствие и баланс“, продължава Залозни, докато хората дишат спокойно със затворени очи.

За участниците „външният свят“ е животът в град на първа линия, където сирените звучат на всеки няколко часа, а шумът от експлозии нарушава ежедневието им.

Краматорск е само на 30 километра (около 20 мили) от бойния фронт в района на Донецк, където се водят едни от най-тежките боеве в Източна Украйна.

В края на юли руска ракета удари един от най-известните ресторанти в Краматорск, унищожи 13 човешки живота и шокира жителите на града.

Но в това скромно мазе в жилищен квартал хората идват, за да намерят усещане за безопасност и сигурност, като посещават сесиите по йога, които се провеждат по график въпреки всичко.

„В началото войната съкруши хората и точно тук те намериха мир в сърцата и душите си, спокойствие и просто здрава почва под краката си", каза Залозни.

Една от присъстващите е Виктория Омелченко, 47, която първоначално напусна Краматорск, но се върна няколко месеца по-късно.

„Йога ме доведе до емоционален баланс. Часовете по йога постепенно ме успокоиха, балансираха ме, научиха ме да не се страхувам, да се чувствам в хармония и баланс,” каза тя.

„Ето защо тези часове са наистина много важно, особено в нашия град. Когато е неспокойно, те помагат много.“

Когато войната започна, Zaloznyi преподаваше онлайн, защото повечето от хората, които посещаваха йога, бяха избягали в по-безопасни региони. По-късно хората започнаха да се връщат и той възобнови личните сесии миналата пролет.

Физкултурната зала, която използваха преди войната, беше превърната в приют, където семействата с деца приемат Покрийте. Сега вместо постелки за йога има запаси от вода за спешни случаи.

Zaloznyi бързо намери ново помещение, което преди беше салон за красота. Собствениците напуснаха Краматорск и разрешиха йога сесиите да се провеждат там.

По стените на йога студиото могат да се видят снимки от минали фризьорски работилници. А в импровизираната съблекалня големи бутилки с шампоан за професионална грижа стоят на рафтовете, сега покрити с прах.

Въпреки това участниците в йога не се притесняват от това . Те продължават да следват напътствията на Zaloznyi, премествайки телата си от една асана или йога позиция в друга със затворени очи. Стаята е слабо осветена, тъй като прозорците са покрити с цветно тиксо, предназначено да предпази стъклото от пръскане в случай на нападение.

„Има моменти, в които има обстрел. , разбира се, и хората са разтревожени. Усещането за допълнителна защита носи допълнително спокойствие. Тъй като пространството в мазето е по-безопасно“, каза Залозни.

Неговите класове струват 90 украински гривни ($3) и редовно ги посещават пет до шест души.

Друга участничка, Валентина Вандишева, на 61 години, се присъедини към занятията преди три месеца „за здраве и успокоение на нервите си“.

„Физическата активност балансира емоциите, така че помогна. Не реагираш толкова силно на сирени и експлозии“, каза тя.

Zaloznyi е уверен, че когато се съберат, за да практикуват успокояваща йога, всичко ще бъде наред. Участниците се подкрепят емоционално и в резултат вече се е появило чувство за общност.

„Бих казал, че нашата стая вече е жива. Защитава ни. Това пространство е напълно познато и безопасно за нас“, каза Залозни.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР