Хората в Турция обедняват прогресивно. Високата инфлация и скокът в

...
Хората в Турция обедняват прогресивно. Високата инфлация и скокът в
Коментари Харесай

Стига толкова! - протести в Турция срещу голямото обедняване


Хората в Турция обедняват прогресивно. Високата инфлация и скокът в цените на главните храни изкараха хиляди на митинг по улиците на Истанбул и Анкара. Много от тях упорстват за повдигане на минималните заплати.

Няколко хиляди души стачкуваха в Истанбул против задълбочаващата се бедност на обширни елементи от популацията. Демонстрантите, които се бяха събрали в азиатската част на града, носеха плакати с надпис " Стига толкоз! " и упорстваха да се усили минималната заплата. Чистата минимална заплата в Турция сега възлиза на 2825 лири месечно, което дава отговор на 179 евро.

Участниците в митинга - които, съгласно множеството преценки, са били към 5000 души - настояха минималният приход да се усили на 5200 лири (331 евро). Протестът, проведен от огромните синдикални организации в Турция, беше ориентиран и против високата инфлация.

Рекорден скок на цените
Редакцията предлага
В Истанбул, по данни на градските управляващи, в границите на една година. Най-голям е скокът в цените на слънчогледовото олио, което е поскъпнало с близо 138 %. Аднан Сердароглу, общоприет секретар на профсъюза Disk, насочи предизвестие по Halk TV: „ Хората обедняват “, сподели той.

В Анкара в това време са били арестувани минимум 90 студенти, както заяви самодейността „ Не намираме заслон “. Те бяха създали опит да се съберат на митинг, без значение от обстоятелството, че той е бил неразрешен от губернатора. През лятото имаше разнообразни студентски митинги и акции против високите наеми, на които бяха издигани претенции за жилища на налични цени.

Поводът за последните митинги е непрекъснатото обезценяване на турската лира. През ноември равнището на инфлацията, по публични данни, доближи 21,3% по отношение на миналата година. Това е най-високата стойност от три години насам, както заяви Статистическата работа. Основната причина за високата инфлация е обезценяването на турската валута, което води до значително оскъпяване на всички вносни артикули.

Реалната инфлация вероятно е още по-висока

Само през последния месец лирата се обезцени с близо 30% по отношение на американския $. При това опозицията се съмнява, че формалните данни за инфлацията отразяват същинското състояние. Според нея, действителната инфлация е доста по-висока от оповестената.

Една от главните аргументи за рецесията на турската лира, съгласно сериозни наблюдаващи, е на Централната банка. Държавният глава не се отхвърля от своя курс на ниски лихви и застъпва доктрина, която опонира на всеобщо възприетите визии в стопанската система. Според Ердоган, високите лихви подтикват инфлацията. В началото на декември президентът към този момент за повторно в границите на един месец смени своя финансов министър.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР