Хората в Северозапада са по-бедни и от най-бедните румънци. За

...
Хората в Северозапада са по-бедни и от най-бедните румънци. За
Коментари Харесай

В Северозападна България са по-бедни и от най-бедните румънци

Хората в Северозапада са по-бедни и от най-бедните румънци. За 10 години покупателната дарба на популацията в петте области – Видин, Монтана,Враца, Плевен и Ловеч се е повишила едвам с 2 на 100, а в най-бедния район на Румъния - Североизточния с 9%.

Анализът е на Института за пазарна стопанска система и е изработен за времето от 1 януари 2007 до 31 декември 2016 – десетте години участие на страната ни в Европейски Съюз. Специалистите мерят брутният вътрешен артикул на човек от популацията, изразен в стандарт на покупателната дарба. Това съобщи "Конкурент ".

И в случай че за Северозапада покачването е с нищожните 2 %, то за Югозападна България, където попада и София, е 11 на 100, при приблизително за страната 9%. Брутният вътрешен артикул в Северозапада се повишава от 27 на 29 на 100 от междинното за Европейския съюз.

През 2007 година най-бедният румънски район - Североизточният, е имал еднообразно развиване с нашия. До 2016 година там е маркирано нарастване от 27 на 36 % от междинното за Европейския съюз ниво. За същия интервал покачването в Югозападна България е от 67 на 78 %, а междинната стойност за страната нараства от 40 на 49 на 100. Така страната ни остава на последно място както във връзка с относителното богатство на най-бедния регион в страната, по този начин и по линия на националните стойности, демонстрират данните на института.

Различията сред най-бедните и най-богатите региони в страните от общността са обилни, сочат анализите на Евростат. За времето 2007-2016 година ножицата се отваря в 12 страни, в това число и в България. В други девет обаче се притваря.

България и Гърция са единствените, в които най-богатият регион е с по-ниско богатство от междинното за Евросъюза. Само Унгария съумява да реализира минимално доближаване в степента на развиване на най-бедния и най-богатия си регион, като в това време и двата повишават благосъстоянието си.

В Чехия и Словакия най-бедният район остава без смяна, а най-богатият върви напред.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР