Хората в много населени места ще останат без достъп до

...
Хората в много населени места ще останат без достъп до
Коментари Харесай

БСП алармира: Без животоспасяващи лекарства ще останат хората в много населени места

Хората в доста обитаеми места ще останат без достъп до медикаменти. За някои от тях тези медикаменти са животоспасяващи, това е на страшното ", сигнализира водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на пресконфеенция в централата на партията.
Сподели с твоите другари
Тя разкри, че през днешния ден от Българска социалистическа партия са провели среща с Националната аптечна камара, на която са осведомени с техните проблеми.
" Фармацевтите ни срещнаха с няколко казуса. Първо, те би трябвало да вкарат 4 софтуерни системи. Протестите започнаха, тъй като по неразбираемо какви проекти и на кого, би трябвало да се вкарат четири системи вместо една. Отделно системата на Национална агенция за приходите ги тормози в два сегмента.
От една страна от Национална агенция за приходите към този момент ще могат да виждат цялата база данни, т.е. данъчните ще имат достъп до пациентска информация. Вторият сегмент на казуса включва комерсиалната информация на аптеките, която никой не знае по какъв метод ще бъде използвана. Вторият проблем са разноските на аптеките``, уточни Нинова.
" Разбира се, проблемите имат решения. Като за начало би трябвало да се удължи срокът за въвеждането на тези ограничения във връзка с верификациите в аптеките, защото те не са почнали още в редица европейски страни като Франция, Англия, Норвегия, Германия... Второ, да се извърши регламентът и разноските да бъдат за сметка не на аптеките, а на производителите на медикаменти. И на трето място, да не се вършат четири разнообразни софтуера, а да се направи единствено един, който да обслужва аптеките` ", изясни водачът на социалистите.
Като последваща мярка Нинова уточни, че би трябвало да бъдат въведени единни държавни цени както е във Франция, Германия, Гърция и Швеция.
,,Аптечната активност би трябвало да бъде държавна политика, а в България е тъкмо противоположното, тя е превърната в търговия. Трябва и аптечна карта, тъй като аптеките са съсредоточени в огромните градове``, разяснява още Нинова.
Тя добави, че с представителите на Камарата са се обединили да се направи аптечна карта за страната.
„ Обединихме се и настояваме за единни държавни цени. Не може едно лекарство в Перник да бъде 1,8 лева, в София – 3 лева, във Враца – 2,5 лева По информация на камарата единни държавни цени има в Австрия, Германия, Франция, Швеция, Гърция и редица други европейски страни.
„ Подобно и на здравните заведения аптеките са съсредоточени в огромните градове, а доста дребни обитаеми места и цели области от България с тези ограничения ще останат без аптеки “, сподели още Нинова.
„ С това, което направиха в аптеките, сътвориха цялостен безпорядък заради несръчност ръководещите от ГЕРБ. Убиват дребния и междинен бизнес. Малки и междинни аптеки ще затворят, тъй като не могат да си го разрешат.
Интересното е, че икономисват разноските на производителите на медикаменти, които са едни от най-богатите фармацевтични компании и трансферират тези отговорности на дребния и междинен бизнес. Отново политика в поддръжка на олигарсите и на огромните и ликвидиране на дребния и междинния бизнес “, аргументира се Корнелия Нинова.
Според нея най-страшното е, че хората в доста обитаеми места ще останат без достъп до медикаменти. „ За някои от тях тези медикаменти са животоспасяващи. Това не са артикули първокласни, това са животоспасяващи. Никаква чуваемост за проблемите на хората, за аптеките, за фармацевтите..Това е резултатът от започнатата промяна, по този начин да я кажа, при фармацевтите “, добави Нинова и акцентира, че Българска социалистическа партия е на едно мнение с фармацевтите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР