Броят на жертвите на Хаваите нараства до 89, което го прави най-смъртоносният горски пожар в САЩ от 100 години

...
Хората в Хавайският курортен град, опустошен от ужасяващ ад, изрази
Коментари Харесай

Хората в Хавайският курортен град, опустошен от ужасяващ ад, изрази гняв, тъй като броят на жертвите от горските пожари нарасна до 89 в събота, което го прави официално най-смъртоносният горски пожар в САЩ от повече от 100 години.

Длъжностни лица казаха, че таксата може да нарасне още докато екипите за търсене продължават да преглеждат руините на град Лахайна, разположен на остров Мауи. Курортният град с повече от 12 000 души е превърнат в руини, а оживените му хотели и ресторанти са превърнати в пепел.

„Ще продължи да расте. Искаме да подготвим хората за това“, каза губернаторът Джош Грийн пред репортери в събота.

„Това със сигурност ще бъде най-лошото природно бедствие, с което Хавай някога се е сблъсквал“, каза Грийн, докато обикаляше опустошенията на историческата Фронт Стрийт.

Последната цифра надхвърли 85-те души, които загинаха при пожар през 2018 г. в град Парадайз, Калифорния, и беше най-високият брой на смъртните случаи от горски пожар от 1918 г., когато пожарът в Клокет в Минесота и Уисконсин уби 453 души.

Началникът на полицията в Мауи Джон Пелетие каза, че само част от зоната на бедствието е била претърсена и само две от 89-те жертви са идентифицирани поради това колко тежко са били обгорени. Той добави, че трупни кучета, обучени да откриват тела, са покрили само 3 процента от района на търсене.

„Останките, които намираме, са от огън, който е разтопил метал“, каза той. „Трябва да направим бърза ДНК, за да идентифицираме всеки един от тях.

„Когато вземем останките … те се разпадат.“

Разходите за възстановяване се оценяват на 5,5 милиарда долара

Според Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) разходите за възстановяване на Lahaina се оценяват на 5,5 милиарда долара, като повече от 2200 структури са повредени или унищожени и повече от 2100 акра (850 хектара) са изгорени.

„Фокусът ни сега е да съберем отново хората, когато можем, и да им осигурим жилища и здравни грижи, а след това да се обърнем към възстановяването“, каза губернаторът Грийн, добавяйки, че възстановяването ще отнеме „невероятно време“. ”

Поне два други пожара са горяли на Мауи, без да са съобщени смъртни случаи досега: в района Кихей на юг на Мауи и в планинските, вътрешни общности, известни като Upcountry. Четвърти избухна в петък вечерта в Каанапали, крайбрежна общност на север от Лахайна, но екипите успяха да го потушат, съобщиха властите.

Грийн каза, че пожарът в Upcountry е засегнал 544 сгради, от които 96 процента са жилищни.

Хавайските власти са започнали разследване на справянето с пожара, като жителите казват, че не е имало предупреждение.

„Планината зад нас се запали“, каза Вилма Рийд пред AFP. „Знаете ли кога установихме, че има пожар? Когато беше от другата страна на улицата.”

Рийд, чиято къща беше унищожена от пожара, каза, че сега е зависима от подаяния и добротата на непознати.

„Сега това е моят дом“, каза 63-годишната жена, като посочи колата, в която спи с дъщеря си, внука и двете си котки.

Мениджърите за извънредни ситуации в Мауи търсеха места за настаняване на хора, прогонени от домовете си. Около 4500 души се нуждаят от подслон, съобщиха окръжни власти във Facebook рано в събота, цитирайки данни от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации и Тихоокеанския център за бедствия.

Длъжностни лица са осигурили 1000 хотелски стаи за хора, които са загубили домовете си, и уреждат имоти под наем, които да служат като жилища без разходи за семействата, каза Грийн. Повече от 1400 души бяха приети в приюти за спешна помощ.

За мнозина, които избягаха от пламъците, мизерията се усложни в събота, тъй като не им беше позволено да се върнат в домовете си.

Полицията на Мауи каза, че граждани няма да бъдат допускани в Лахайна, докато засегнатата зона не бъде обявена за безопасна.

„Всеки, който влезе в зоната на бедствието... подлежи на престъпление, което се наказва с до една година затвор и глоба от 2000 долара“, каза полицията.


Системи за известяване при спешни случаи

Длъжностни лица обещаха да проучат държавните системи за спешно известяване, след като някои жители се усъмниха дали е могло да се направи повече за предупреждение преди пожарът да завладее домовете им. Някои бяха принудени да нагазят в Тихия океан, за да избягат.

Сирени, разположени около острова – предназначени да предупреждават за предстоящи природни бедствия – никога не са звучали и широко разпространени мощност и прекъсванията на мобилните услуги възпрепятстваха други форми на предупреждения.

Конгресменът от Хавай Джил Токуда каза пред CNN, че служителите са били изненадани от трагедията. „Подценихме смъртоносността, бързината на огъня“, каза тя.

Грийн, губернаторът, защити незабавната реакция, като каза, че ситуацията е била усложнена от наличието на множество пожари и от силата на ветровете.

„След като видяхме тази буря, имаме съмнения, че може да се направи много с огнен, бързо движещ се огън като този“, каза той.

Преглед на вземането на решения

Главният прокурор на щата Ан Лопес каза, че започва преглед на вземането на решения преди и по време на пожара.

Длъжностни лица описаха кошмарен прилив съвкупност от фактори – включително повреди в комуникационната мрежа, пориви на вятъра до 80 мили на час (130 км/ч) от крайбрежен ураган и отделен горски пожар на десетки километри – това направи почти невъзможно координирането в реално време с агенцията за управление на извънредни ситуации, която обикновено издава предупреждения и заповеди за евакуация.

Местният жител Скип Скот каза пред Ал Джазира, че силните ветрове са оставили „дървета да лежат на земята, блокирайки улиците“, което е довело до прекъсване на електрозахранването във вторник сутринта. Той каза, че след това пожарите са „използвали този вятър като свой кораб за унищожение“, докато е разкъсвал квартала му.

Подхранвани от сухо лято и силни ветрове от преминаващ ураган, горските пожари на Мауи препускаха през изсъхнали храсти, покриващи острова.

„Изпревари всичко, което пожарникарите биха могли да направят в ранните часове“, каза администраторът на пожарната на САЩ Лори Мур-Мерел, добавяйки, че се движеше хоризонтално, структура в структура и „невероятно бързо“.

„Беше приземен пожар. Беше хранено с трева според всички доказателства, които можехме да наблюдаваме днес“, каза тя.

Пожарите последваха други екстремни метеорологични явления в Северна Америка това лято, с рекордни горски пожари, които все още горят в цяла Канада, и голяма гореща вълна, изгаряща югозапада на САЩ.

Европа и части от Азия също претърпяха високи температури, с големи пожари и наводнения, причинили хаос. Учените казват, че причиненото от човека глобално затопляне изостря природните опасности, като ги прави по-вероятни и по-смъртоносни.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР