Хората в Европа могат да накарат Google да изтрие резултатите

...
Хората в Европа могат да накарат Google да изтрие резултатите
Коментари Харесай

Google трябва да изтрие резултатите от търсенето за вас, ако те са фалшиви: Съдът на ЕС

Хората в Европа могат да накарат Гугъл да изтрие резултатите от търсенето за тях, в случай че потвърдят, че информацията е " очевидно неточна ", постанови най-висшият съд на Европейски Съюз, оповестява Политико.

Делото стартира, когато двама капиталови мениджъри желаеха от Гугъл да отстрани резултатите от търсене, осъществено въз основа на техните имена, които съдържаха връзки към избрани публикации, критикуващи капиталовия модел на тази група. Според тях тези публикации съдържат неточни изказвания.

Гугъл отхвърля да се съобрази с това с аргумента, че не е наясно дали информацията, съдържаща се в публикациите, е точна или не.

Но с решение от четвъртък Съдът на Европейския съюз отвори вратата за това капиталовите мениджъри да могат сполучливо да задействат по този начин нареченото " право да бъдеш пропуснат " според Общия правилник за отбрана на данните на Европейски Съюз.

" Правото на независимост на изложение и информация не може да бъде взето поради, когато най-малкото част от информацията, съдържаща се в посоченото наличие, се окаже неточна ", се споделя в прессъобщение, съпътстващо решението.

Хората, които желаят да изтрият неточни резултати от търсачките, би трябвало да дават задоволително доказателства, че написаното за тях е погрешно. Но не е наложително това да е резултат от правосъдно дело против издател, да вземем за пример. Те би трябвало " да дават единствено доказателствата, които могат рационално да се изискват от тях, с цел да се опитат да намерят ", споделя съдът.

" Приветстваме решението и в този момент ще проучим текста на решението на Съда на Европейски Съюз ", съобщи представител на Гугъл в изказване за POLITICO. " Въпросните връзки и миниатюри към този момент не са налични посредством уеб търсенето и търсенето на изображения; въпросното наличие от дълго време не е налично. "

Случаят е C-460/20.

 Снимка: Nicolas Bouvy/EPA-EFE 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР