Хората в Европа купуват дърва за зимата като алтернатива на

...
Хората в Европа купуват дърва за зимата като алтернатива на
Коментари Харесай

Дърва за огрев: Хората търсят алтернативи на газа

Хората в Европа купуват дърва за зимата като опция на газа на фона на проблемите с доставките на синьо гориво. Заради търсенето цените порастват – в Молдова да вземем за пример локалните описват, че заплащат двойно по отношение на предходната година. Междувременно в някои елементи на Гърция управляващите подкрепят хората с безвъзмездни дърва.

През най-студените месеци Тудор Попешку от Молдова всекидневно се отоплява на газ и на дърва. С рецесията с доставките на синьо гориво обаче това се трансформира – в този момент той разчита повече на дървата, само че поради възходящото търсене разноските са по-големи. Местните описват, че заплащат двойно по отношение на година по-рано.

 
Имам 8 кубика дърва, а за зимата ще ми трябват 10. Сега са по-скъпи и мога да взема единствено толкоз, за колкото съм платил авансово.
Тудор Попешку, гражданин на Кишинев

Много хора избират да купят дърва като опция на газа. Молдова не е единствената страна, в която се следи сходна наклонност. Същото вършат и в по-богатите райони на Европа, да вземем за пример в Германия, Полша и Чехия.

Гърците също търсят дърва за огрев. В Глифада, покрай Атина, управляващите оказват помощ на най-нуждаещите се с дърва, събрани от локални гори и паркове.

 
Тези дърва са сухи, събираме ги от март. Заради енергийната рецесия взехме решение тази година да ги нарежем и да ги предоставим на фамилиите в града ни.
Ани Кафка, чиновник в община Глифада

Дървата обаче са краткотрайно решение за зимата, защото изсичането и изгарянето им за огрев вреди на околната среда и способства за замърсяването на въздуха.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР