Хората в България са невероятни. Охранители в Пловдив звъняха близо

...
Хората в България са невероятни. Охранители в Пловдив звъняха близо
Коментари Харесай

Фенка, волейболистка и активистка - Амелия, която се бори жените в Иран да бъдат пускани на стадионите

Хората в България са невероятни. Охранители в Пловдив звъняха близо 20 мин, с цел да ми намерят такси в поройния дъжд след мач от Волейболната лига на нациите, описа тя.

Тя може би е най-големият почитател на националния тим на Иран по волейбол. Самата тя играе волейбол. Завършила е право в Лондон. Тя е и измежду водещите деятели за правата на дамите в Иран, а една от главните борби е иранските дами да бъдат допускани до стадионите и залите, с цел да гледат онлайн спортни събития. Името е Амелия Асади.

View this post on Instagram
A post shared by amelia assadi (@fadayiran) on Jul 1, 2019 at 12:23pm PDT
Тя пътува по света като почитател, с цел да поддържа националния тим на страната си, а паралелно с това се бори и за задачите си. Така стигна и до България, до Пловдив. Иран игра в града под тепетата мачовете си от петата седмица от постоянната фаза на Волейболната лига на нациите за мъже. Сред хилядите фенове в пловдивската зала “Колодрума” е и Амелия Асади.
View this post on Instagram
A post shared by amelia assadi (@fadayiran) on Jun 30, 2019 at 9:21pm PDT
Дошла за първи път у нас, тръгваща си с прелестни усещания, най-много от българите. “Първо желая да кажа огромно благодаря на хората в България, на хората в Пловдив, бяха невероятни и постоянно подготвени да оказват помощ. Имате също невероятна храна - пробвах толкоз доста неща и съм впечатлена от българската храна. Като цяло беше необикновено преживяване за мен. За първи път съм в България и съм в действителност впечатлена. По време на първия мач от Волейболната лига на нациите в Пловдив - Иран - Сърбия, валеше проливен дъжд. След мача се пробвах да си хвана такси, само че за жалост, дъждът беше толкоз мощен, че беше мъчно, да не кажа - невероятно за мен. Като споделям, че хората тук са доста гостоприемни и общителни, желая да ви опиша и това - хора от защитата отвън залата бяха на телефоните си 15-20 минути, пробвайки се да се свържат и да ми извикат такси. Не знам какъв брой пъти им се наложи да звънят, с какъв брой компании, с цел да намерят свободна кола, само че не стопираха, до момента в който не откриха такси, което да ме закара до хотела. Благодаря ви, благи хора ", споделя усещания с усмивка Амелия. View this post on Instagram
A post shared by amelia assadi (@fadayiran) on Jun 17, 2019 at 3:25am PDT

“Иранските почитатели поддържат националния тим по волейбол доста горещо. Иран - Сърбия беше доста добър мач, с който си осигурихме класирането измежду най-хубавите шест в Лигата на нациите и борбата за медалите. Иран - България - това беше грандиозно преживяване, залата беше претъпкана, имаше подобен звук от трибуните през целия мач, страхотна атмосфера. Наистина скърбя, че вие загубихте, само че пък съм доста по-щастлива, че Иран завоюва. Генерално за мен беше необикновено преживяване в България. Накрая имаше отчаяние у мен, че загубихме мача със Съединени американски щати, само че - хей, това е просто игра и някой би трябвало да завоюва. Да се надяваме, че ще ги победим по време на финалите на Волейболната лига на нациите в Чикаго”, продължи с позитивизъм Амелия Асади.

View this post on Instagram
A post shared by amelia assadi (@fadayiran) on Jun 13, 2019 at 12:08am PDT
Независимо от напрежението на политическо равнище сред Съединени американски щати и Иран тя е на мнение, че спортът би трябвало да е мост към положително и всички би трябвало да са съотборници в тази идея. Затова след края на волейболната среща отиде при американските звезди. “Помолих ги за фланелка с подписи на американските национали, която да дам на търг в поддръжка на ирански деца, чиито фамилии живеят в доста тежки условия”, изясни Амелия.
View this post on Instagram
A post shared by amelia assadi (@fadayiran) on Jun 5, 2019 at 1:58am PDT
Докато живее Англия, приключилата право в Лондон иранка тренира волейбол в “Полония” - полупрофесионален тим, който се състезава в London League Premier division и приготвя състезатели за тимове от Суперлигата. Волейболът е нейната суперстраст, само че своите “суперсили” насочва в друго. “Аз съм деятел за правата на жените”, споделя гордо тя и добавя огромната си болежка: “Жените не са допускани до стадионите в Иран.”
View this post on Instagram
A post shared by amelia assadi (@fadayiran) on Jun 1, 2019 at 9:39am PDT
В края на 2018 година, след близо 40-годишна възбрана, на иранските дами беше разрешено да гледат футболен мач онлайн, а стотици се осмелиха и участваха на финала на Азиатската шампионска лига в Техеран. Президентът на ФИФА Джани Инфантино бе персонално на мача с министъра на спорта на Иран. 8 месеца по-рано 35 иранки бяха арестувани, откакто пробваха да влязат на футболен дуел.

View this post on Instagram
A post shared by amelia assadi (@fadayiran) on May 29, 2019 at 11:49pm PDT
Пред света това може и да наподобява като първата огромна крачка към разрешаване на този проблем, само че очевидно следва още дълъг път. Поне съгласно Амелия Асади, която от години върви по него. “Нищо не е елементарно, само че постоянно има светлина в края на тунела. Светлината е надалеч, само че ние ще стигнем до нея. Жените би трябвало да бъдат допускани до стадионите”, приключи тя.

View this post on Instagram
A post shared by amelia assadi (@fadayiran) on May 26, 2019 at 1:02am PDT
И потегли от Пловдив и България през Лондон към други градове и страни, към други зали и игрища, само че със същите страсти и същата цел.

Найден Тодоров, “24 часа”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР