Хората трябва постепенно да се настроят, че зимата вече няма

...
Хората трябва постепенно да се настроят, че зимата вече няма
Коментари Харесай

Метеоролози: Със старата зима се приключи. Ще има все по-малко сняг, но повече дъжд

Хората би трябвало последователно да се настроят, че зимата към този момент няма да е такава, каквато я помним от детските години. Ново изследване демонстрира, че световното стопляне е предизвикало смяна в метеорологичните модели, което ще докара до по-влажни зими в бъдеще, написа списанието Climate and Atmospheric Science, цитира Метео Балканс.

 

Това е заключението на задълбочено изследване от Университета на Илинойс, Чикаго. Екип от откриватели, управителен от Акинтомид Акинсанола, употребява климатични модели, с цел да изследва евентуалните промени в зимните превалявания до края на 21 век.

 

По-влажните зими ще станат нещо всекидневно

 

Оказва се, че освен можем да чакаме по-обилни зимни превалявания, само че и скок на рисковите метеорологични феномени.

 

В допълнение, ще има нараснала поява на „ доста влажни “ зими – типът, който се класира в първите 5% от историческите общи зимни превалявания. До края на века тези в миналото необикновени зими може да се появят толкоз постоянно, колкото един път на всеки четири години в някои елементи.

 

Освен това ще има прекосяване от сняг към дъжд в доста райони, което ще докара до последствия за селското стопанство, водните запаси, наводнения и други екологично чувствителни зони.

 

Проучването сподели нарастване на междинните зимни превалявания от два до пет % на градус на стопляне до края на 21-ви век. По-честите рискови сухи феномени ще балансират или надвишават увеличението на рисковите влажни феномени.

 

По-малко сняг, повече дъжд

 

Формата на преваляванията евентуално също ще се промени в доста области. Предишни проучвателен планове демонстрират, че повишаващите се температури ще доведат до повече превалявания да паднат като дъжд, а не като сняг, което ще докара до понижена дълбочина на снега.

 

Това по едно и също време понижаване на снега и увеличение на дъжда безспорно ще натовари съществуващите системи.

 

Местните управляващи и общности ще би трябвало да дадат приоритет на тактиките за намаляване на наводненията, от възстановяване на дренажните системи до подсилване на дигите.

 

Липсата на подготовка може да докара до необятно публикувани вреди на домове, предприятия и екосистеми.

 

Източник БЛИЦ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР