Хората ще плащат първо най-старите глоби на КАТ, които са

...
Хората ще плащат първо най-старите глоби на КАТ, които са
Коментари Харесай

Огромна промяна в плащанията на глобите на КАТ

Хората ще заплащат първо най-старите санкции на КАТ, които са предадени за събиране от Национална агенция за приходите. Това плануват промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които следва да бъдат гласувани от Народното събрание на второ четене, написа Труд бг.

Вчера изтече срокът за внасяне на оферти от депутати сред първо и второ четене на импортираните от Министерски съвет текстове.

В момента преди да стартира насилственото събиране на санкциите от Национална агенция за приходите хората имат право да изберат кое обвързване са платят първо, в случай че нямат опция да платят всичко едновременно. Така има риск да изтече отминалостта на най-старите отговорности, написа в претекстовете на кабинета.

Друга смяна в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс е обвързвана с продаваните от Национална агенция за приходите коли и парцели на длъжници.

След осъществяване на търг определеният покупател първо ще би трябвало да заплати налога за прекачване на колата или парцела в общината и чак по-късно ще получи ключовете за новата си облага, гласят препоръчаните текстове.

Данъкът за прекачване е в размер сред 0,1% и 3% от постигнатата цена на търга, а съответният размер се дефинира от общинските препоръки.

Ще бъдат написани и по-ясни правила за повреждане от съда на покупко-продажби на длъжници към хазната, които разпродават имуществото си на занижени цени, с цел да не могат от Национална агенция за приходите за съберат дължимите данъци.

В момента съдът признава за недействителни неизгодни покупко-продажби, които са подписани след започване на проверка на длъжника.

С препоръчаните проби съдът ще може да скапва и покупко-продажби, подписани след подаване на данъчна декларация с посочени в нея отговорности към хазната.

Т.е. в случай че компания подаде данъчна декларация със 100 хиляди лева отговорности към хазната, съ­дът ще може да развели договорка, при която компанията продава длъжностен автомобил за 100 лева, с цел да покаже пред Национална агенция за приходите, че няма никакво имущество.

С измененията в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс ще бъде уголемен и кръгът на държавните институции, които ще имат достъп до данъчните досиета на жители и компании.

Достъп до данните на Национална агенция за приходите ще имат и шефовете на „ Главна ревизия по труда “, на Агенцията по заетостта и на Агенцията за обществено подкрепяне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР