Хората ще могат да кацат на повърхността на Марс до

...
Хората ще могат да кацат на повърхността на Марс до
Коментари Харесай

Илон Мъск: "До 10 години хора ще кацат на Марс!"

Хората ще могат да кацат на повърхността на Марс до 10 години, сподели създателят на американската компания " Спейс Екс " Илон Мъск в обява в Twitter.

" Трябва да призная, че съм оптимист, само че имам вяра, че кацането на Марс след пет години ще е допустимо, а след 10 - доста евентуално ", написа Мъск в обществената мрежа.

Компания " Спейс Екс " създава галактическия транспортен съд за многократна приложимост " Старшип ", планиран да лети до Марс и предопределен за 100 души.

Прототипи на галактическия транспортен съд към този момент направиха няколко суборбитални полета. След голям брой проби, приключили с впечатляващи детонации, през май 2021 година " Спейс Екс " най-сетне съумя да приземи " Старшип ".

Понастоящем компанията се готви за първия орбитален тестов полет на големия си транспортен съд.

НАСА разчита на " Старшип " да транспортира астронавти до повърхността на Луната след няколко години, свързвайки се с капсулата " Орион " в лунна орбита. На по-късен стадий Илон Мъск желае да употребява големите галактически кораби, с цел да изпраща повече хора на Марс.

Само първата степен на ускорителя Супер хеви с височина 69 метра беше употребена за теста в четвъртък. Футуристичната втора степен - частта, която в действителност ще кацне на Луната и Марс, беше в хангара, където се приготвя за полет.

Общата височина на " Старшип " е 120 метра, което го прави най-голямата и най-мощната ракета, създавана в миналото. Тя е в положение да генерира съвсем двойно по-голяма двигателна сила при политане спрямо лунната ракета на НАСА, която изпрати празна капсула до Луната и назад в края на предходната година.

Миналата есен компания " Спейс Екс " възпламени до 14 мотора на " Старшип " и извърши тест за зареждане с гориво на стартовата площадка предишния месец.

Ята птици се разпръснаха, когато моторите на " Старшип " оживяха и изпратиха гъсти тъмни кълба пушек през стартовия комплекс, наименуван " Старбейс " (Звездна база), който се намира в най-южния завършек на Тексас покрай селището Бока Чика и до границата с Мексико.

Изображение: Getty Images; Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР