Хората се влюбват всеки ден, но какво се случва в

...
Хората се влюбват всеки ден, но какво се случва в
Коментари Харесай

Защо хората се влюбват? 8 научни причини

Хората се влюбват всеки ден, само че какво се случва в мозъка на двама, когато изцяло си изгубят мозъка един по различен? През миналите няколко десетилетия доста учени са изследвали така наречен „ правила на привличането ” – или кое е това, което кара двама души да усещат „ химия ” между тях.

„ Никога не е единствено едно нещо, да вземем за пример лицевата симетричност или феромоните, ” споделя доктор Браян Гросмън, психолог и специалист по връзка от Съединени американски щати. Но има някои избрани, съответни неща, които водят до директно привличане и дълготрайни връзки. ”

Ако сте се чудили какво ви е привлякло в обичания човек, може би това е бил един от следните фактори:

1. Политическите сходства

Скорошно изследване, оповестено в Journal of Politics откри, че сме склонни да избираме сътрудници със сходни политически възгледи. И освен това, двойките, попадащи в една и съща част на политическия набор надвишавали тези със сходни черти на характера, външен тип и религиозни вярвания. Според Гросмън, в това има логичност: „ Би било мъчно да имаш връзка с човек с трагично разнообразни политически възгледи. Това е друг комплект от полезности, който стига до сърцевината на личността ни. ”

2. Кавалерството

Ако сте от хората, които постоянно слагат другите преди всичко, значи сте късметлии: имате по-големи шансове за щастлива дълготрайна връзка. Според изследване на Чикагския университет хората, които одобряват алтруистични изказвания като „ Предпочитам аз да пострадвам, в сравнение с обичания ми човек, ” свидетелстват, че са по-удовлетвотени и щастливи в брака.

Макар и да не е изненадващо, че алтруистите имат по-щастливи връзки (те са по-склонни да се преценяват с колегата си и да зачитат възприятията му), има една тънка разлика сред грижата за другите и угаждането непременно. Важно е човек да знае по кое време да каже „ не ”, иначи ще навреди на прочувственото си здраве.

3. Физическите ограничения

Не може да се отхвърли, че външният тип играе огромна роля в привличането – само че кой си е представял, че може да се стигне до такава конкретика? Учени от Университета на Тексас откриват, че дамите с ниско съответствие талия-ханш (при което кръстът е доста по-тесен от ханша) са по-привлекателни за мъжете от дамите с по-широка талия. Учените считат, че това може подсъзнателно да алармира положително здраве и репродуктивна дарба. „ Няма по какъв начин да пренебрегнем здравето и привлекателната осанка ”, споделя Гросмън. „ Но не е нещо, което вършим умишлено. Никой не си споделя за дамата, с която се е срещнал в бара – „ Уау, гледай какво съответствие талия-ханш, наподобява ужасно! ”. Има доста други фактори, които въздействат на тази преценка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР