Хората се потят, кучетата дишат учестено, котките ближат козината си.

...
Хората се потят, кучетата дишат учестено, котките ближат козината си.
Коментари Харесай

Муха месарка се охлажда, като прави балони

Хората се потят, кучетата дишат учестено, котките ближат козината си. Животните са развили забавни хватки за контролиране на температурата на тялото посредством изпаряване.

Но по досетливост един тип муха месарка (Chrysomya megacephala), може би е черешката на тортата.

За да се охлажда, тя надува балони през устата от стомашните си сокове, а по-късно ги гълтам назад, сподели ново проучване на учени.

„ При придвижването на течността става изпаряване, което понижава температурата на тази течност, която муха приема назад и това охлажда цялото й тяло “, изяснява Денис Андраде от Университета на Сао Пауло в Бразилия. Той е съавтор на изследването, оповестено през вчерашния ден в сп. „ Нейчър “.

Той съобщи пред Агенция Франс Прес, че „ хватката с балоните “ е „ доста ефикасен метод “ за изстудяване на тялото на мухата. Месарката живее в топли региони, като е най-известна с това, че снася яйцата си в мъртви животни.

И преди учените са следили по какъв начин тези мухи вършат балони, само че повода за това е била незнайна.

Изследователският екип употребявал инфрачервена камера, с цел да следи смяната в температурата при този тип държание. И разкрил, че червеникавите балони – надувани само че размер към половината от главата на мухата, бързо се охлаждали. „ До към 8 градуса по Целзий под температурата на околната среда за към 15 секунди “, пишат учените.

Мухата месарка по-късно поглъщала охладената капчица, която намалявала температурата на главата, гръдния ѝ панер и корема надлежно с 1 градуса по Целзий,  О,5 градуса и 0,2 градуса. И повече след повторение на упражнението.

Мухата също така правела повече балони при повишаване на температурата, само че те намалявали при повишение на влажността, която пречи на изпаряването.

Според учените обаче тези наблюдения са изцяло задоволителни, с цел да се направи извода, че балоните се вършат, с цел да се контролира температурата на тялото.
Заради скелета и структурата на насекомите, други техники, употребявани от бозайниците, като потене учестено дишане били малко ефикасни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР