Хората са суеверни. Вярват в петък 13-ти и черната котка,

...
Хората са суеверни. Вярват в петък 13-ти и черната котка,
Коментари Харесай

Ритуалите на вратарите - от шамани и врачки до уриниране на терена

Хората са суеверни. Вярват в петък 13-ти и черната котка, която носи неприятен шанс. Носят талисмани и съблюдават избрани традиции преди значимо за тях събитие.

Футболистите не са по-различни. Голяма част от тях извършват специфични ритуали с убеждението, че те им оказват помощ. А измежду най-суеверните са вратарите.

Икер Касияс - именитият пазач на " Реал " Мадрид е практикувал разнообразни ритуали през годините. Сред тях се открояват рязането на ръкавите на всички фланелки и обуването на футболните чорапи наопаки.

Роман Бюрки - стражът на " Борусия " Дортмунд има чудноват табиет... постоянно би трябвало първи да допре топката, с която ще се играе в даден мач.

Докато капитаните на двата отбора хвърлят чоп преди началото на срещата, швейцарецът се промъква зад реферите и им " открадва " топката. Понякога я " свива " и отдолу под носа на талисманите.



Тибо Куртоа - Вратарят на " Челси " и белгийския народен тим има може би най-страната процедура преди първия съдийски сигнал. Куртоа допира брадичката си всякога, когато камерата минава около него по време на слушането на националния химн на Белгия.



Серхио Гойкоечея се слави с един от най-неприятните ритуали - уриниране на терена преди дузпа. Суеверието му проработи на полуфинала на Мондиал 1990, когато избави две дузпи против Италия, само че го предане на последвалия край против Германия.

Дейвид Джеймс не пропущал да върви по дребна потребност преди мач. Английският вратар гонел всички от съблекалнята, влизал в тоалетната и в това време наложително плюел в стената.

Шей Гивън - от поверие или не ирладският пазач постоянно излизал на терена с шишенце светена вода. Предшественикът му в ирландския народен тим и легенда на " Селтик " - Паки Бонър , пък постоянно носел парче глина в чантата си за ръкавиците.

Рене Игита - пробвайки се обезверено да промени ориста на клубния си отбор " Атлетико Насионал ", колумбийският вратар посетил гадателка дружно със съотборника си Карлос Переа. Тя ги посъветвала, че в случай че желаят да им потръгне би трябвало всички в отбора да носят сини колани и сини долни гащета. Игита и компания се вслушали и скоро по-късно спечелили Копа Либертадорес.



Тони Силва - по време на Купата на африканските народи през 2000 година сенегалският пазач бил упрекнат, че е наел шаман, който да намаже гредите на защитаваната от него врата с вълшебен мас. След хипотетичната процедура Силва не получава гол в продължение на 448 минути.

Пепе Рейна - до момента в който е в " Ливърпул " испанецът си признава, че извършва няколко ритуала. Например, постоянно яде сандвичи със сирене и шунка и пие чаша вино в нощта преди мач. Също по този начин в деня на срещата той не пропущал да се увери, че резервоарът на колата му е цялостен догоре, като зареждал в една и съща бензиностанция и постоянно паркирал на едно и също място на " Анфийлд ".

Българската връзка - Боян Йоргачевич.

Вече някогашният пазач на " Левски " постоянно излизаше на терена с шалче на тима, за който играе, и го връзваше на мрежата. Компания му правеше шишенце със светена вода, а измежду ритуалите му бе и в никакъв случай да не престъпва голлинията с два крайници.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР