Хората с увреждания да получат свободен и безплатен достъп до

...
Хората с увреждания да получат свободен и безплатен достъп до
Коментари Харесай

Концесионерите ще предоставят безплатно място на плажа на хората с увреждания

Хората с увреждания да получат свободен и безвъзмезден достъп до морските плажове посредством въвеждане на нови условия към концесионерите. Такива промени одобриха на първо четене депутатите в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Предложението бе импортирано от Медиха Хамза от ГЕРБ-СДС и група народни представители и бе признато със 136 гласа " за ” без " срещу ” и " въздържал се ”.

До 3 месеца след окончателното приемане на поправките страната би трябвало да направи анекси по настоящите контракти с концесионерите и те да стартират да обезпечават безвъзмезден достъп на хората с увреждания. Така се чака условието да влезе в действие още за наближаващия летен сезон.

Какво плануват измененията

Промените задължават концесионера да обезпечава условия за свободно и гратис прилагане на наличен морски плаж за хора с увреждания, когато това е планувано в обосновката на концесията , направена от министъра на туризма и по реда на този закон.

В законопроекта се планува още концесионерите да изградят уреди, които са съобразени с релефните особености и характерности на плажовете и оборудванията.

За разлика от сегашния закон, в който е записано категорично построяването на пясъчни пътеки и обща формулировка за обезпечаване на улеснен достъп на хора с увреждания. За съпоставяне сегашните оферти плануват основаването на условия за елементарно напредване до самата плажна линия както и до шезлонги, чадъри, тоалетни, съблекални и заведения .

Фокус върху оборудванията за влизане в морето

В отчета на парламентарната комисия по районна политика се показва и значимостта от построяването на нови оборудванията за влизане в морето .

" Нашата цел е достигането на налична среда за хората в неравностойно състояние. Ние като общество се оказваме длъжници на нашите съграждани, които за жалост имат проблем. От години хората с увреждания слагат претенции на друго равнище. За да се случи същински налична среда, е нужна смяна в нормативната уредба ", сподели Медиха Хамза, представена от Българска телеграфна агенция.

Според данните от отчета на комисията по туризъм в България към сегашния миг хората с група неработоспособност и непозната помощ са 30 823, до момента в който децата с увреждания с група неработоспособност и непозната помощ са 13 046.

Табели ще демонстрират плажовете

В собствен отчет парламентарната комисия по туризъм отбелязва още, че този достъп би трябвало да бъде обезпечен за всички жители, включително и за хората с двигателни увреждания, които изпитват съществени усложнения да се възползват от морските плажове на България, написа " Медиапул ".

За да се усъвършенства процесът на интеграция, в отчета се показва и основаването на указателни табели, които да отбелязват плажовете с налична среда за хората с двигателни усложнения.

Гърция се показва като образец за страна, която е съумяла да построи налична среда до морските плажове, което води и до повишение на туристическия поток.

" България е туристическа дестинация и във визитката ни като такава, в случай че се презентира построената инфраструктура за наличната среда на хората с увреждания до морските ни плажове, това ще докара до по-голям туристически поток у нас и ще изведе България на по- високо равнище като туристическа дестинация ", се показва още в отчета на парламентарната комисия по туризъм.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР