Хората с увреждания да бъдат информирани спешно за реда, по

...
Хората с увреждания да бъдат информирани спешно за реда, по
Коментари Харесай

Омбудсманът: Хората с увреждания трябва да знаят как ще получават помощни средства догодина |

Хората с увреждания да бъдат осведомени незабавно за реда, по който от 1 януари ще им бъдат предоставяни медицинските произведения, помощните средства и уреди. 

С такава рекомендация се обърна омбудсманът Диана Ковачева към министъра на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов и шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. доктор Петко Салчев. 

„ С оглед промените в Закона за хората с увреждания и Наредбата за изискванията и реда за сформиране на лист на медицинските произведения по член 30а от Закона за медицинските произведения и за установяване на цената, до която те се заплащат, се чака реализирането на процедурата да стартира да се реализира от Националната здравноосигурителна каса още от началото на идната година “, написа омбудсманът.

Ковачева обаче предизвестява, че досега няма уредба, която да регламентира съответно механизма за даване на медицинските произведения, а това слага в риск нуждаещите се хора с увреждания и техните представители.
Според омбудсмана, няма задоволително време и за осъществяване на подобаваща осведомителна акция, която да запознае хората с увреждания с новата процедура. 

„ Бих желала да обърна внимание на събитието, че целевата група на медицинските произведения и помощните средства обгръща и жителите с извънредно тежки увреждания, в преобладаващата част – със усложнения при напредването, и самотно живеещи в дребни обитаеми места. За тези жители е от изключително значение да получават съответна и навременна информация за реда за практикуване на правата си, още повече – когато е налице сериозна смяна в работилата досега процедура “, безапелационна е доцент Диана Ковачева.

Тя акцентира още, че достъпът до информация за съществуването на помощни средства за обезпечаване на подвижност, на спомагателни устройства и технологии, както и на всевъзможни други форми на поддръжка, които поддържат услуги и уреди, е едно главно условие на утвърдената от България Конвенция на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, както и че наличната информация е главно средство за поддръжка за хората с увреждания в тяхното обществено приобщаване и по настоящия Закон за хората с увреждания. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР