Хората с трайни увреждания ще могат да правят самооценка на

...
Хората с трайни увреждания ще могат да правят самооценка на
Коментари Харесай

Хората с увреждания ще могат да правят самооценка на потребностите си за социална интеграция



Хората с трайни увреждания ще могат да вършат самокритика на потребностите си за обществена интеграция, в случай че имат предпочитание за това. Това е заложено в плана на новата методика за осъществяване на обществена оценка за установяване на самостоятелните потребности на хората с увреждания, заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на парламентарния надзор.

По думите му задачата е оптимално точна оценка за подобаващата поддръжка, съобразена с самостоятелните потребности и опциите за интеграция. Така ще се отчетат и изискванията на средата, в която всеки живее.

Бисер Петков напомни, че в осъществяване на решение на Народното събрание, беше основана междуведомствена работна група със задача създаване на нова методика за обществена оценка. Проектът към този момент е подготвен. Мнението обаче на представителите на организациите на хората с увреждания е, че за правенето на сложна обществена оценка на хората с увреждания, отчитаща самостоятелните потребности, е належащо да бъде направена законодателна смяна. Според тях другояче има заплаха методът за оценка на самостоятелните потребности да бъде в несъгласие с настоящите законови разпореждания, което би довело до условност и липса на резултатност.

Бисер Петков заяви, че министерството ще предприеме дейности за създаване на смяна в законодателството в сходство с реформирането на здравната експертиза, въвеждането на експертиза на работоспособността, както и с идните промени в правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне. Той напомни, че има работна група, която приготвя план на закон за обществените услуги, само че работната група ще е подготвена едвам през идната година, заради сложността на казуса. Вече е създаден план на разпореждане за смяна на правилника за използване на Закона за общественото подкрепяне.

С измененията се уреждат редът и методиката за самостоятелната оценка на потребностите от поддръжка и подготовка на самостоятелен проект за прилагане на обществени услуги, както и тяхното наличие, периодите за актуализация и преразглеждането им. Предвидено е цялостният развой по подготовката и осъществяването им да се прави от доставчиците на обществени услуги за обществените услуги, които са делегирани от страната действия или локалната активност. Оценката и проектът се създават от мултидисцциплинарен екип от съответната обществена услуга, към която е ориентиран човек.

Предвидена е опция самостоятелната оценка на потребностите от поддръжка и самостоятелният проект за поддръжка за прилагане на обществени услуги да бъдат преразглеждани и обновени при нужда, само че не по-късно от 12 месеца от правенето им.

Медицинско лице ще изготвя проект за здравни грижи за хората, настанени в профилирани институции. С препоръчаните промени се регламентира обвързване на дирекции "Социално подкрепяне " и кметовете на общини да дават съвещания и информации на хората за всички типове обществени услуги, които могат да употребяват, в това число и профилът на услугите. Доставчик на обществена услуга не може да откаже настаняване и прилагане на услугата на човек, ориентиран от дирекция на АСП. Мотивиран отвод може да има само в случаите, в които самостоятелната оценка на потребностите покаже, че не може да се обезпечи поддръжката. Ако отводът не бъде обжалван, дирекцията насочва хората към друга услуга, като до настаняването и насочването, доставчикът, направил отхвърли, предлага на хората с увреждания тези действия, с които може да ги поддържа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР