Хората с първа игла на AstraZeneca, могат да си поставят

...
Хората с първа игла на AstraZeneca, могат да си поставят
Коментари Харесай

Имунизираните с AstraZeneca ще могат да получат втора доза от друга ваксина

Хората с първа игла на AstraZeneca, могат да си слагат втората доза от същата ваксина по тяхно предпочитание. За тези, които не желаят, ще бъде решено какво друго може да се сложи - разновидностите са имунизациите на Pfizer или Moderna. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след идването на нова пратка с " Ремдесивир " у нас. 

" Обезпокоени сме от новините, които получаваме оттатък Океана по отношение на имунизацията на " Янсен " (б.р. Johnson & Johnson). До края на деня чакаме мнение от ЕМА по какъв начин ще действаме ", посочи проф. Костадин Ангелов. По-рано през днешния ден стана ясно, че американските здравни управляващи предлагат ваксинирането с този препарат да бъде прекратено поради 6 случая на редки странични резултати, включващи кръвни съсиреци.

Относно имунизацията на AstraZeneca, здравният министър изясни, че всеки, който желае да си сложи втора доза от препарата, може да го направи, защото мнението на здравните експерти е, че тя е безвредна.

" Тези, които не желаят да си я слагат, за тях ще бъде взето решение с какво може да бъде сменена от наличните в страната. Вариантите са два - имунизацията на Pfizer и тази на Moderna. Няма изследвания за разбъркване на имунизациите. Големи европейски страни го направиха, нашите специалисти не престават да мислят по въпроса. Очаквам до края на седмицата експерно решение, ще се доверя на тяхното мнение ", сподели още проф. Ангелов. 

По мотив новата пратка с " Ремдесевир " здравният министър изясни, че в склада на " БулБио "  има 15 000 дози. " Имаше прочут миг, в който имаше нараснала консумация на този препарат, само че с помощта на днешната доставка, която ще задоволи потребностите в страната, нямаме безусловно никакви терзания ", сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР