Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в

...
Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в
Коментари Харесай

Проф. Маргарита Апостолова: Хората с определен брой антитела могат да получат зелен сертификат

" Хората с антитела, които са преболедували, само че не попадат в Единната осведомителна система, могат да бъдат изследвани в сертифицирани лаборатории за антитела и в случай че ги имат, да получат също зелен документ, това е моето мнение ", сподели пред БНР проф. Маргарита Апостолова от Българска академия на науките - Института по Молекулярна биология.

Проф. Апостолова разясни, че към този момент има общоприета мерна единица, в това число и в европейската общественост, която демонстрира над какво равнище тези антитела се считат за позитивни.

По думите и е значимо да се реши по какъв метод да се дефинират тези антитела - с премерване на общи антитела, или с премерване на обезвреждащи антитела, или с премерване на клетъчен имунитет - посредством неинвазивен способ - взимане на периферна кръв - да се изиска определянето на тези антитела.

" Но има проблем, че тези антитела могат да получат и при първа игла ваксина. И това може да откаже хората да си слагат втората доза. Но пък тогава няма да получат зелен документ за цялостен имунизационен курс.

Иначе имунизираните също могат да се заразяват, те могат да заразяват и други хора, а също и към този момент е известно, че един доста дребен % и след двете дози не образуват антитела ", разясни още ученият.

Това касае и хората, които са преболедували, те може да се без антитела, само че пък имат така наречен зелен документ, добави проф. Апостолова.

Според нея обаче е значимо да се каже за следващ път, че към този момент се потвърди, че имунизираните прекарват заболяването доста по-леко, това касае и преболедувалите.

" За мен не е мотив на антиваксърите да кажат, че няма да се имунизират, тъй като ще се заразят.

Ние желаеме да предпазим хората към нас. Затова ще се имунизираме. Ние няма да ги предпазим изцяло, само че вероятността да ги заразим е по-малка, а ние да се разболеем е също по-малка. Поради тази причина би трябвало да продължим носим и маските.

При преболедувалите и имунизираните се задейства клетъчният имунитет, който за преболедувалите е деен цяла година. И в случай че те се срещнат със болестта, те ще изкарат заболяването по-леко ", сподели още в " Преди всички " проф. Апостолова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР