Хората приемат добре идеята да има 100 държавни бензиностанции в

...
Хората приемат добре идеята да има 100 държавни бензиностанции в
Коментари Харесай

Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени, категоричен е Караниколов

Хората одобряват добре концепцията да има 100 държавни бензиностанции в страната, тъй като имат вяра, че при тях ще се съблюдават положителни практики. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов пред Българска национална телевизия.

„ Ние също ще бъде следени от Комисията за отбрана конкуренцията. Ние също попадаме под всички регулации. Това, което ще получат жителите на тези бензиностанции, е качество. Те ще образуват цените си на търговски принцип. Държавата ще бъде предан съперник “, разяснява Караниколов.

Според него  в целия свят поради пандемията ще има интервенция на страните в структуроопределящи сдружения.

„ Това е продължение на много сериозна работа, която стартира преди година и нещо. Имаше проблеми със Закона за горивата – в самия бранш сред огромните и дребните, както и проблеми, засягащи земеделци, строители и минното произвеждане. Тогава излезе едно мнение на Комисията за отбрана конкуренцията (КЗК). В него тя уточни, че в този закон не се основава нужната конкуренция и ни насочи какви промени би трябвало да се създадат, тъй че в бранша и Закона за горивата да се получат нещата. Тя уточни и проблем уточни проблем с данъчните хранилища, а той е отвън Закона за горивата “, сподели още Караниколов.

„ Заключението на Комисия за защита на конкуренцията преди 1 година беше, че данъчните хранилища нямат задоволително и брой и размер, което пречи на конкуренцията. Давам образец – имате бензиностанция и закупувате гориво от Гърция, което желаете да продадете в България. Има два разновидността: или това гориво влиза в данъчен склад и тогава имате право на разсрочване – да платите акцизи  и такси, откакто реализирате продажби, или в случай че няма данъчен склад или място в данъчен склад, вие сте задължен в авансово да платите акцизите и всички такси. Ако желаеме да има нови представители на този бранш и те да вършат конкуренция в България, която ще докара до по-високо качество и по-ниски цени, само че няма място в данъчните хранилища или страната не е основала такива хранилища, те няма да влязат в страната. Оттам има проблем с конкуренцията “, добави той.

По думите на министъра доказването на картела в цените на горивата е извънредно мъчно. Дали има картел или монопол може да каже единствено Комисия за защита на конкуренцията. Във всеки неин разбор обаче се показват елементи или оферти за смяна в законите, които да доведат до нарастване на конкуренцията.

„ Новият закон не е единствено за бензиностанциите. Идеята е държавното предприятия да получи 2 обекта, които преди години са били данъчни хранилища, и те да бъдат освободени за нови представители на пазара, които желаят да влязат на него, както и да изградим спомагателен подобен склад. Целта е да създадем конкуренция, която ще ще докара до по-добро качество и цени “, посочи Караниколов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР