Хората от третата възраст трябва да избутват приема на лекарствата

...
Хората от третата възраст трябва да избутват приема на лекарствата
Коментари Харесай

Психиатър: Смяната на времето може да е много опасно за хора със сърдечносъдови заболявания

Хората от третата възраст би трябвало да избутват приема на медикаментите си с 10 минути напред всеки ден в седмицата преди промяната на часовото време, с цел да се получи равномерен преход. Този съвет в изявление за вестник " Телеграф " насочи психиатърът доктор Веселин Герев, който практикува в Пловдив.

Адаптацията към лятното часово време при здрави хора трае една работна седмица. По-сложна е обстановката при провеждащите лекуване за хронични болести с троент банкет на лекарства. Те би трябвало да стартират “да избутват " приемите с 10 минути напред и по този начин в неделя, 31 март, да са гладко синхронизирани с лятното часово време.

Ако да вземем за пример хипертоник взема медикаментите в 8 часа, в понеделник да ги одобри в 8 часа и 10 минути, във вторник в 8,20 ч., в сряда в 8,30 ч., в четвъртък в 8,40 ч, в петък в 8,50 ч, а в събота в 9 часа. С този ход при промяната на часовото време няма да усетят фрапантно смяната.

Кога местим стрелките на часовниците?

" Ако промяната на времето се свърже и със промяна на часа за банкет на медикамента, се получава " дупка “ от един час в деня на пренасяне на стрелките. Особено за хора със сърдечносъдови болести това може да е рисково “, предизвестява експертът. На 31 март ще превъртим стрелките с час напред за следващ път.

Тази смяна е стресираща за организма. В първите дни се усилва броят на хората, които търсят незабавна здравна помощ и това се удостоверява от международната статистика, споделя експертът.

Пациентите стигат до незабавното поради сърдечносъдови проблеми. Причината е, че те стартират да си вземат медикаментите час по-рано и в действителност се получава една доста огромна дупка, изключително при хората, които са с троент банкет на медикаменти. Това се отнася за множеството сърдечноболни, страдащи от високо кръвно налягане и сърдечна непълнота. В тази група спадат и пациентите с ендокринни проблеми - болните от диабет, които си слагат три пъти инсулин. Проблемът визира и хората с психологични проблеми, които вземат няколко пъти дневно медикаменти, било за утешение или някакъв различен проблем.

" Получава се дупка от един час, която от време на време е съдбовна за положението. Аз постоянно съм спорил с нашите кардиолози и невролози, че след пренасяне на стрелките хората, които търсят помощ, се усилват с 50%. В началото те отричаха. Впоследствие, когато преброиха пациентите, се оказа, че е тъкмо по този начин - в петък имат по пет инсулта, а в понеделник след промяната на времето - 8, което е точно 50% повишаване “, споделя още психиатърът. Трудовите злополуки също се усилват с над 50% съгласно европейската статистика.

Смяната на стрелките обърква всекидневието и на здравите хора. Когато бутнем стрелките на часовника с час напред, ставаме, пием си кафето, караме и отиваме на работа час по-рано, отбелязва психиатърът.

Всичко това се случва, до момента в който душeвността ни още спи. Това е един голям стрес. В международната процедура е потвърдено, че заран след промяната на часовото време злополуките се усилват с 60%.

Това се случва заради нехайство, задрямалост и вяли реакции на водачите. Скок на пътните произшествия се регистрира в понеделник и вторник след завъртането на стрелките.

Смяната на часовото време се отразява на човек като една мини самолетна болест. Затова в първата седмица в офиса сме доста неефективни. През първия час в работата сме безусловно непродуктивни заради обстоятелството, че предходните дни по това време душeвността ни е спяла. Когато си тръгваме от работа час по-рано, надлежно сме витални и енергични, тъй като душeвността ни предходната седмица по това време е била дейна. За да се настрои човек на този работен режим, са нужни към 5 работни дни, счита още експертът.

По думите на доктор Герев Европейският съюз е замразил договарянията за прекъсване на промяната на лятното и зимното часово време, тъй като ни ръководят некомпетентни хора, които са надалеч от науката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР