Хората от Смоляновци посрещнаха празника си Петковден в църква с

...
Хората от Смоляновци посрещнаха празника си Петковден в църква с
Коментари Харесай

Обновиха 180-годишната черква „Света Петка” в село Смоляновци

Хората от Смоляновци посрещнаха празника си Петковден в черква с нова фасада. Направена е топло и хидроизолация, заменен е покрива. Инвестицията е 36 хиляди лв., обезпечени от бюджета на община Монтана. Преди две години в двора на остарелия 180-годишен храм бе възобновена камбанарията. Средствата за издигането на 15-метровата й кула тогава бяха набрани от даренията на 157 души.
Приветствия към смолянчани за празника насочиха кметът на селото Пламен Лилчов и кметът на Монтана Златко Живков.
„ В ден като този, в който почитаме една от най-обичаните български светици, човек би трябвало да откри време, да бъде добър, да не помни злобата и завистта, и да търси това, което ни сплотява ", съобщи кметът Живков. Храмът на Света Петка в Смоляновци е един от 13-те храма в община Монтана, които през тази година ние възвръщаме или построяваме. До края на този мандат всяко едно от 23 –те села на Монтана ще има християнски храм. През строителния сезон са ремонтирани църквата, здравната работа и покрива на учебното заведение в Смоляновци. Инвестирани са близо 95 хиляди лв. от общинския бюджет.
Водосвет пред остарелия храм отслужиха свещениците Емил, Славейко и Ангел. Отците подариха на кмета Лилчов и на кмета Живков икони на Света Петка Параскева, да ги закриля и им оказва помощ да служат на хората. Празникът приключи с курбан за всички, а името на индивида, който го подарява остана в загадка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР