Хората от 30 къщи в село Клисурица, община Монтана, са

...
Хората от 30 къщи в село Клисурица, община Монтана, са
Коментари Харесай

Пороят отнесе улици в три села в Монтанско, има евакуирани

Хората от 30 къщи в село Клисурица, община Монтана, са евакуирани поради заплаха от наводнение в ниските елементи на селото. Те са настанени при свои родственици в Монтана, заяви кметът Златко Живков. Той е бил на мястото дружно с регионалния шеф Валери Димитров.

Заради притока от проливните дъждове късно следобяд в понеделник водата в язовир „ Клисурица “ е стигнала до ръба. Изпускателят на стената е отворен, а екипи на пожарна сигурност в Монтана са почнали изпомпване на водата, което е траяло до тази заран. Нивото е овладяно. В избавителните дейности са се присъединили и частни строителни компании, които са обезпечили спомагателна техника за прокопавания в дерето на реката, написа „ 24 часа “.

През последните 12 часа единствено хидромодулът на Гражданска отбрана е изпомпвал по 20 куб. вода в минута от язовир „ Клисурица “. Наблюдението на водоема ще остане и през идващите 24 часа.

Затворен е пътя сред Клисурица и Долна Рикса поради проваляне на настилката. Разрушени е настилката на улици в Долна Рикса, Смоляновци и Клисурица.

Областният шеф Валери Димитров е оповестил отчасти бедствено състояние в три общини от региона – Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Най-тежко е ситуацията в Берковица, където късно следобяд в понеделник за час е паднал 70 литра дъжд на квадратен метър. Там придошлата вода от пороя нанесе най-големи вреди на къщи, дворове и улична настилка. В избавителните дейности са включени екипи на гражданска отбрана, пътно ръководство, държавни и частни компании, които разполагат с нужната техника. Очаква се в разчистването на наносите, разрушената настилка и коритата на реките да се включат войскови елементи от към 50 души с спомагателна техника, заяви Димитров.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР