Хората не усещат държавата зад себе си и за това

...
Хората не усещат държавата зад себе си и за това
Коментари Харесай

Кокинов: Хората не усещат държавата зад себе си

Хората не усещат страната зад себе си и за това се пробват да вземат правораздаването в свои ръце . Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия юристът и някогашен столичен прокурор Николай Кокинов по тематиката за границата на неизбежната защита.

Идеята за промени в Наказателния кодекс породи след убийството в Пловдив , при което доктор Иван Димитров простреля Георги Джевизов при опит за обир.

Първоначалната версия беше, че лекарят е атакуван в дома си и се е отбранявал, по ко-късно стана ясно, че той е дебнел пристигналия да краде в дома му Джевизов. При последвалото публично неодобрение поради ареста на лекаря породи въпросът за дефиницията на термина " неизбежна защита ".

 Близките на доктор Димитров отхвърлят обстоятелствата на прокуратурата
Близките на доктор Димитров отхвърлят обстоятелствата на прокуратурата

Ножът бил от барбекюто в двора

" В дребните обитаеми места има великански недостиг на правдивост, безнаказаността се шири, възрастни хора стават жертви непрестанно на сходен вид похищения и тъй като не усещат, че някой разкрива тези закононарушения, тъй като не усещат, че някой ги санкционира, хората се пробват да вземат нещата в свои ръце, което не е най-хубавата концепция в една естествена европейска демократична страна. Според Кокинов в това е казусът. Сам по себе си в Наказателния кодекс института на неизбежната защита е пределно ясно написан, изясни той.

Кокинов добави, че законът задоволително ясно дава благоприятни условия за маневри както на отбраната , по този начин и на обвиняването - салдото би трябвало да го откри съдията.

Според зам.-председателя на Народното събрание и също юрист Явор Нотев похищенията станаха прекалено много, няма по какъв начин да чакаме пасивно държание от жертвите на сходни закононарушения .

" В закона има експлицитен текст - там написа, че при превишаване рамките на неизбежна защита заради нерешителност и разстройване, действието не е публично рисково . Тоест подобен жител, който е защитил заради нерешителност и разстройване с прекалено интензивно отбиване - увредил е нападателя, той може да бъде оневинен ", сподели Нотев.

 Петър Стоянов вижда национална безнравственост в тази ситуация с доктор Димитров
Петър Стоянов вижда национална безнравственост в тази ситуация с доктор Димитров

Какъв народен ден е 3 март, в случай че разделя обществото

Той прикани хората да се преценяват, тъй като правата им да се пазят не са безкрайни или най-малко не са такива, че няма да им обезпечат едно безоблачно бъдеще .

Припомняме, в сряда по време на съвещанието на Министерския съвет бе решено да се сътвори работна група за промени в Наказателния кодекс, която да уточни текстовете за неизбежната самозащита. Премиерът Бойко Борисов прикани измененията да се вършат доста деликатно .

 Бойко Борисов: Кражбата е кражба, не е лишаване
Бойко Борисов: Кражбата е кражба, не е лишаване

Премиерът желае неемоционално, а рационално уточняване на неизбежната защита

В четвъртък във Висшия правосъден съвет основният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов имаха близки позиции - и двамата бяха еднообразно сериозни към корекции по неотложност в Наказателния кодекс . Висш съдебен съвет реши да не изпраща свои представители в тази работна група.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР