Хората над 80 години за първи път съставляват повече от

...
Хората над 80 години за първи път съставляват повече от
Коментари Харесай

В Япония хората над 80 г. за първи път станаха над 10% от населението

Хората над 80 години за първи път съставляват повече от 10% от популацията на Япония, оповестява Bloomberg, базирайки се на държавен отчет. Постоянно ниската раждаемост и високата дълготрайност на живота трансфораха Япония в най-застаряващата страна в света във връзка с каузи на хората над 65 години, който тази година доближи рекордните 29,1%, показва организацията.

Според отчета общото население на Япония е намаляло с към половин милион до 124,4 милиона. Очаква се броят им да падне до по-малко от 109 милиона до 2045 година Нарастващите разноски за обществени помощи прибавиха към големия дълг на Япония, а дефицитът на младежи изправи доста промишлености пред дефицит на работна ръка, написа Bloomberg.

Стъпките на държавното управление на страната за повишение на раждаемостта не са сполучливи. В същото време управляващите се двоумят да одобряват огромен брой служащи мигранти, с цел да запълнят дефицита, отбелязва организацията. През 2022 година Япония имаше най-малкия регистриран брой раждания. Броят на новородените е понижен до 799 728 през 2022 година, което е с 5,1% по-малко от миналата година и най-ниското равнище от началото на регистрирането през 1899 година В същото време за същия интервал броят на умрелите се е нараснал с 8,9% до 1,58 милиона души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР