Хората над 65 години се заразяват повторно с COVID-19 почти

...
Хората над 65 години се заразяват повторно с COVID-19 почти
Коментари Харесай

Хората над 65 г. по-често се заразяват повторно с COVID-19, твърдят учени

Хората над 65 години се заразяват наново с COVID-19 съвсем два пъти по-често от младежите, откриха датски учени. Възрастните хора по-трудно понасят инфекцията и по-често умират от нея, тъй че новите данни би трябвало да се вземат поради при тактиките за битка с пандемията, акцентират специалистите, предава

Дания има цялостна стратегия за тестване, в която PCR тестването се прави на всички, без значение от съществуването на признаци. Повече от 2/3 от популацията е тествано през 2020 година

Специалистите от Държавния серумен институт в Дания разделиха пациентите на тези с позитивен тест по време на първата вълна от инфекции, от март до май, и през втората, от септември до октомври. Те обърнаха внимание на случаите на повторна зараза, тъй като се оказва, че хората над 65 години имат единствено 47 % отбрана против наново заразяване спрямо 80 % при по-младите.

" Нашето изследване удостоверява това, което други са предполагали преди нас - повторната зараза е необичайност при млади, здрави хора, само че възрастните хора са изложени на по-голям риск ", споделя доктор Стин Етелберг, един от създателите на проучването, оповестено в Lancet.

Преди се смяташе, че повторната зараза е извънредно рядка, само че получените резултати провокират размисъл, означават създателите на проучването.

" Лесно е да се откри информация, съгласно която първата естествена зараза построява имунитет против наново разболяване, пишат те. - Но единствено 80% от болните са предпазени, а измежду възрастните хора - 47%. Това са надалеч по-тревожни числа, в сравнение с в предходни изследвания. "

Новите данни демонстрират значимостта на имунизацията, в това число измежду тези, които към този момент са имали COVID-19, акцентират учените.

" Резултатите удостоверяват, че в тази ситуация на ТОРС-CoV-2 няма потребност да разчитате на имунитет след естествена зараза, споделят те. - Глобалната стратегия за имунизация с високоефективни ваксини е по-ефективно решение. "

Възрастните хора по-трудно понасят COVID-19 и са изложени на нараснал риск да умрат от заболяването, заради което на база новите данни е належащо да им се обезпечи отбрана.

" Тъй като възрастните хора също са по-склонни да преживеят тежко заболяване и по-вероятно да умрат, нашите открития ясно демонстрират какъв брой е значимо да се ползват политики за отбрана на възрастните хора по време на пандемия, споделят откривателите. - Резултатите демонстрират какъв брой значимо е хората да се придържат към ограничения, ориентирани към гарантиране на сигурността на себе си и на хората към тях, даже в случай че към този момент са имали COVID-19. Нашите констатации могат също по този начин да образуват политики, които да се концентрират върху тактиките за всеобща имунизация и облекчение на ограничаващите ограничения. "

Освен това старостта е спомагателен рисков фактор за разпространяването на ТОРС-CoV-2, откриха по-рано група откриватели от Съединени американски щати.

Оказа се, че възрастните хора с наднормено тегло издишват приблизително три пъти повече микрокапки, в сравнение с други категории хора.

Концентрацията на вируса в издишания въздух също зависи от вирусния товар. Въпреки това, даже при асимптоматично протичане на болестта, затлъстяването и възрастта способстват за отделянето на вирусни частици.

Количеството издишани микрокапки се усилва с напредването на инфекцията, достигайки най-високото си равнище една седмица след заразяването.

Интересното е, че с напредването на инфекцията вирусните частици понижават, достигайки размер от един микрон в пика на болестта.

Малките частици са по-склонни да се отделят по време на дишане, кашляне или говорене, означават откривателите.

Те също могат да останат във въздуха по-дълго, да изминат по-далечни дистанции и да обхванат по-дълбоко в белите дробове, когато са инфектирани.

" Съставът и структурата на слузта в дихателните пътища зависи от възрастта, диетата и метода на живот на индивида ", изясняват учените.

Физиологичните промени засягат слузта, която от своя страна въздейства върху количеството изпускани микрокапки, в това число тези с вирусни частици.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР