Хората над 35 години трябва да правят редовно прегледи при

...
Хората над 35 години трябва да правят редовно прегледи при
Коментари Харесай

Кардиолог: Между 1.5 и 2 милиона души в България са хипертоници

Хората над 35 години би трябвало да вършат постоянно прегледи при експерти за сърдечно-съдови болести, даже и да нямат признаци. Причината е, че пораства броят на инсултите при пациенти в тази възраст. 

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ кардиологът доцент Красимира Христова.

Според статистиката  над 60% от смъртните случаи у нас са вследствие на сърдечно-съдови болести, като максимален е рискът за хората над 55-годишна възраст.

Доц. Красимира Христов посъветва да не се стига до крайности при спазването на даден хранителен режим.

Според експерта с така наречен кето диета в действителност фрапантно се смъкват килограми, само че това съставлява едно небалансирано хранене. Доц. Христова изясни, че с този хранителен режим се вкарват в допълнение мазнини в организма, които се изгарят, с цел да бъде усвоена глюкозата.

По думите ѝ обаче това води до доста повишение на равнището на триглицериди и пикочната киселина, което е един от факторите за отключването на матаболитен синдром в бъдеще.

„ Редуцирането на 4-5 кг на тежестта, което се следи в границите на един месец от тази кето диета е положително – понижаваме тежестта като рисков фактор, само че въпреки това покачваме други опасности във връзка с сърдечно-съдови болести “, уточни доцент Христова.

Тя уточни потреблението на алкохол, тютюнопушенето и нарасналата консумация на сол с храната като обичайни рискови фактори за развиването на сърдечно-съдови болести.

„ Ако има някакъв смисъл от потреблението на алкохол, това е чаша алено вино, защото равнището на ресвератрол, който е един от естествените антиоксиданти в организма, може да ни подкрепи в редуцирането на сърдечно-съдовия риск “, означи още доцент Христова.

По думите ѝ сред 1.5 и 2 милиона души в България са хипертоници, като повода на първо място е в ниската здравна просвета. 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР