Хората на изкуството, сред които известни музиканти, театрални и филмови

...
Хората на изкуството, сред които известни музиканти, театрални и филмови
Коментари Харесай

Възмутени творци искат оставката на министъра на културата

Хората на изкуството, измежду които известни музиканти, театрални и кино артисти, кино режисьори, показаха гневното си отчаяние от политиката в областта на културата и празните обещания, предизвикани от видео на министъра на културата Атанас Атанасов, което провокира разнопосочни реакции в обществените мрежи.

Благодарственото видео, снимано от Атанасов седнал до прозореца на кабинета в Министерство на културата, във връзка неговия персонален празник накара известни имена да го окачествят с насмешка, а ръководството на културния бранш е достигнало дъното.

Репортер на БГНЕС събра някои от мненията, оповестени в границите на последните 12 часа, във Facebook:

Актьорът Филип Аврамов снима пародиен видеоклип, който разгласява също в профила си в обществената мрежа и в който споделя: " Нямам визия какво възнамерявате да вършиме, само че давам обещание, че доста ще ми втръсне, в случай че не увеличите средствата за просвета ". По образеца на министъра, артистът пожела на МК " благополучен мандат ".

В коментар под обявата на артиста известната театрална режисьорка Лилия Абаджиева написа: „ Не мога да допускам на това, което си направил и доколко пародията може да не е просто подигравка, както е в твоята гениална видео-реплика, само че и да зададе значимите въпроси!”.

" Културата е в поза сутерен щом всички можем да понесем това " нещо " и това отношение! Амин! Просто ОСТАВКА!!! ", написа режисьорът Виктор Божинов.

" Престъпно е към този момент. Във всяка естествена страна, това щеше да е голям скандал. Действащ министър, дрогиран по обществените мрежи….На фона на голямото закононарушение, протичащо се с българската просвета ", написа в коментар под поста на Божинов певицата Нона Йотова.

Театралният и кино продуцент Мария Ландова, учител в НХА, също излиза с остра реакция:

„ Момченцето е розовобузо ангелче, в своята почтена безхаберност, съпоставен с безскрупулния Вежди. Тук Виновен е единствено този, който го е поставил на този прозорец. Това демонстрира доколко културата им е през прозореца. Всъщност, без да желаят са прави, тъй като това Министерство е изцяло непотребен баласт. Не е необходим промеждутъчен преразпределител на бюджета за просвета. Трябва да останат работещите центрове и организации, които имат изцяло измерима, профилирана и съответна активност, като НФЦ, Агенцията по авторско право и другите профилирани, работещи и обозрими звена. Те би трябвало да са директно към МФ, което дава парите по заложени законови параметри на входа, а на изхода ги одитира. МК е паразитна пирамида, която единствено харчи, само че не създава нищо. Гнездо и разплодник на Калинки и Калинчовци. Човекоядни! Важно е да има градивни и работещи закони и Национална тактика за просвета в НС”.

Театралният режисьорът Борис Панкин разяснява видеото на министъра по този начин:

„ След двата пърформанса на младия министър на културата господин Nasko Atanasov - първият на 7 април от Комисията по Култура и медии в Народното събрание и вторият на 8 април от кабинета на министъра в Министерство на културата считам:

Първо - изобщо да не приписвам внимание на какъвто и да е акт подписан от младежа във връзка с тъй наречените състезания за шефове на театри извършени от него.

Второ - апелирам най-учтиво и упорито, министър-председателя господин Kiril Petkov през уикенда да се погрижи за духовното и физическо здраве на Наско и от понеделник да го освободи от непостижимата лекост на битието да бъде общественик.

100+ дни стигат”. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР