Хората, лекувани с определени групи антибиотици, са изправени пред сериозен

...
Хората, лекувани с определени групи антибиотици, са изправени пред сериозен
Коментари Харесай

Камъни в бъбреците – страничен ефект от антибиотиците


Хората, лекувани с избрани групи антибиотици , са изправени пред сериозен риск от образуване на камъни в бъбреците . Това открива ново изследване. Интересно е да се означи, че този непредвиден непряк резултат от лекуването с избрани антибиотици е годен във всяка възраст, само че е най-сериозен измежду децата, а рискът е най-голям в интервала от няколко седмици след прекъсване на лекуването.

Честотата на диагностициране на камъни в бъбреците се е повишила с над 70% през последните години. Един от факторите, на които учените отдават тази статистика, е всеобщото нахлуване на антибиотиците и слабият надзор на назначението и приема им. Най-голям е скокът в честотата на бъбречните проблеми измежду младежите . Само допреди няколко десетилетия установяването на камъни в бъбреците при младежи и деца беше извънредно рядко събитие, а през днешния ден то е постоянен феномен даже в страните с добре развъртян здравен бранш.

Статистиката е събрана след анализиране данните от 13 милиона пациента във Англия от всички възрастови групи. Установено е, че честотата на диагностициране на камъни в бъбреците в тази група е най-висока измежду хората, лекувани с антибиотици. Конкретно учените показват 4 групи антибиотици , след лекуване с които е открит най-голям риск от образуване на камъни в бъбреците. Тези групи антибиотици са:
Цефалоспорини; Флуороквинолони; Нитрофурантоини; Широкоспектърни пеницилини;

Учените пресмятат, че приемът на антибиотични медикаменти от някоя от четирите групи покачва риска от образуване на камъни в бъбреците с към 30% . Той е най-голям в интервала от няколко седмици след антибиотичното лекуване, само че може да се резервира в граници над естествените за интервал от няколко години след еднократен банкет на антибиотици.

Свързани публикации.. Бъбречни камъни - по какъв начин да ги разпознаем преди бъбречната колика 0 Как да се храним при камъни в бъбреците? 0 5-те най-мощни антибиотици измежду храните 0

Това е първо по рода си изследване, доказващо риска за бъбреците като непряк резултат от приема на антибиотици. Учените смятат, че той се дължи на унищожителното въздействие на антибиотиците върху чревната флора на индивида. Намаляването броя на потребните бактерии в чревния тракт носи съществени промени в активността на храносмилателната система и може да разстрои механизмите, по които организмът усвоява избрани микроелементи . Промените в техните кръвни равнища може да докара до отсрочване на огромни количества от тях в бъбреците и образуване на камъни.

Данните слагат още веднъж акцента върху контрола при изписването и приема на антибиотици, изключително в детска възраст и при хора с хронични бъбречни проблеми.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР