Хората, които търсят убежище от войната и бедността, може да

...
Хората, които търсят убежище от войната и бедността, може да
Коментари Харесай

Австрия повежда лагера за създаване на центрове за мигранти извън ЕС

Хората, които търсят леговище от войната и бедността, може да бъдат събирани в " непривлекателни " центрове за задържане отвън Европейски Съюз, написа EUobserver. Проектът идва на фона на загубата на религия в общата система за даване на леговище измежду европейските столици, които вместо това взимат нещата в свои ръце.

" Това в действителност не е план на австрийското председателство. Това е народен план, който ние споделяме с Дания и други страни членки ", сподели австрийският канцлер Себастиан Курц по време на посещаване в Брюксел в сряда. Неговата страна на 1 юли ще поеме от България ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Инициативата да " предложим отбрана на тези хора отвън Европейски Съюз " бе нужна, с цел да се постави завършек на търговията с убежища, добави той. По думите му " хората, които идват в Европа нелегално, минават през няколко страни и избират най-предпочитаната от тях, с цел да подадат там своята молба за леговище. Не би трябвало да е по този начин ".

В края на юни водачите на Европейски Съюз ще се срещнат в Брюксел, с цел да обсъдят по-широка промяна на системата за леговище, само че Австрия, чиято работа като ръководител ще е да оформи единодушието, няма особена религия, че този месец ще може да се постави завършек на продължаващия към този момент две години застой по въпроса. " Ако няма решение на Европейския съвет през юни, ще продължим да работим по въпроса ", акцентира Курц, като посочи, че през септември в Австрия ще има още една среща, отдадена на тематиката.

Европейската комисия му даде зелена светлина за плана за лагерите за задържане. " Незаконната миграция е европейски въпрос, само че тя е също по този начин и народен въпрос за засегнатите страни членки, тъй че не е моя работа да съм срещу тази самодейност ", сподели ръководителят на Еврокомисията по време на взаимна конференция с Курц.

В Европа, само че отвън Европейски Съюз

Оформящият се към плана лагер включва също Дания, Германия и Холандия, чиито представители към този момент водят диалози за схемата.

Залогът, в случай че нещата се провалят, е висок, сподели немският канцлер Ангела Меркел по време на среща с консервативни политици от Европейски Съюз в Мюнхен в сряда. " Ако сме неспособни да излезем с общ отговор на провокациите, свързани с миграцията, самите основи на Европейски Съюз ще бъдат изложени на риск. Под въпрос ще бъде сложена свободата на придвижване. Не знам дали фактически сме в позиция да противодействаме дейно на бъдещи рецесии ", акцентира тя.

Предложените лагери би трябвало да бъдат ситуирани в Европа, само че отвън Европейски Съюз, сподели датският министър председател Ларс Льоке Расмусен по-рано тази седмица. По думите му претендентите, чиито заявки са отхвърлени, ще може да бъдат изпращани в страна, която " не е в листата с мечтаните дестинации на мигрантите или на трафикантите на хора ", в " не изключително привлекателна " страна. " На основата на полемиките ми с други европейски водачи и на разговора, който се води на публично равнище, упованията ми са, че ще можем да създадем първата стъпка тази година ", добави той.

Втвърдяване на политиката

Междувременно търсещите леговище, които идват в немската провинция Бавария, може да бъдат изпращани в лагери за задържане там до август, в случай че Маркус Зьодер, министър председателят на региона, извърши проектите си. Те също така няма да имат право да работят и ще получават купони за храна вместо обществени помощи, сподели по-рано тази седмица Зьодер.

Втвърдяването на позициите идва на фона на опасенията, че броят на хората, които ще идват в Европейски Съюз през Италия, ще продължи да пораства, както и поради усилването на поддръжката за настроените против имигрантите популисти в Европа. Наскоро крайнодясната партия " Лига " и популисткото Движение " Пет звезди " направиха коалиция в Италия.

Реформите на системата за леговище в Европейски Съюз включват квоти за бежанците, които да бъдат споделени, в случай че броят им се усили, основаване на европейска гранична полиция, хармонизиране на законите за критериите за даване на леговище и бързо депортиране на хората, пристигнали в Европейски Съюз от избраните като " сигурни страни ".

Липса на единодушие

Еврокомисията предложи промяната преди две години, откакто повече от 1 милион души дойдоха в Европа от Близкия изток, Африка и Азия в пика на мигрантската рецесия през 2015 година Настроените против мигрантите водачи в Унгария, Полша и Словакия наред с други не се съгласиха да споделят бремето на Гърция и Италия, които упорстват за повече взаимност по въпроса.

Споразумението изглеждаше още по-далечно по време на среща на вътрешните министри на страните членки в Бюксел във вторник. На нея Германия съобщи, че не желае да одобри последната чернова на компромиса. " Дъблинската промяна е мъртва. Няма безусловно никакъв консенсус ", сподели белгийският вътрешен министър Тео Франкен, имайки поради Дъблинския правилник, който ръководи сегашната система за леговище в Европейски Съюз.

Според Курц някои елементи от промените въпреки всичко може да бъдат избавени. Във вторник той загатна като образец за съгласие основаването на мощ за граничен надзор на Европейски Съюз под егидата на " Фронтекс " във Варшава. " Трябва да имаме повече ред и непоклатимост в Европейски Съюз, с цел да нямаме вътрешни граници, а външни граници, които са добре предпазени ", уточни канцлерът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР