Хората, които се вълнуват от автомобили и (или) автомобилни спортове,

...
Хората, които се вълнуват от автомобили и (или) автомобилни спортове,
Коментари Харесай

Как бургер на “Ферари” се оказа сърцето на нов бизнес

Хората, които се вълнуват от коли и (или) автомобилни спортове, знаят, че сърцето на една кола е нейният мотор. Това си е цялостен фолклор, още повече когато става въпрос за “Ферари”. Там моторите са доста специфични, новаторски, печеливши…

В тази история обаче не става въпрос за мотор на великия италиански бранд (и тим във Формула 1), а за нещо друго, оказало се мотор на непредвиден до наскоро за основателите му бизнес. Бургер. На “Ферари”.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/Любо Асенов бургер.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 500 " height= " 667 " /> Любомир Асенов
Нека стартираме от там кои са хората, които стоят зад плана - а и плановете са повече от един. Те са известният състезателен фотограф Любомир Асенов и брачната половинка му Агнеса. Дълги години Любо беше прочут като единственият българин с акредитация да снима във Формула 1. Това е първокласен клуб. Влизането там е сложна задача, която надалеч не зависи единствено от снимащия.

Преди близо 10 години (навършват се в настоящата) Асенов сътвори фотографската организация LAP.bg, която бързо се утвърди като водач в България. С днешна дата за него работят към 15 фотографи, като тук попадат репортери. За страната и българския спорт това е доста.

Оттам и започваме диалога с Любо Асенов - какъв брой са дините, които носи? Агенция, “Голф бургер”, голфът като спорт с най-различни действия и инициативи…

“Голф бургер” е продължение на един план от четири години обратно, споделя за начало Любо в столичното си заведение за кафе и бързо хранене. - Проект, което стартирахме с жена ми Агнеса в Царево. Без да желаеме. Тя остана без работа, а нашият наследник се занимава с голф. Дадохме предложение в локалната община на едно място да се направи миниголф игрище. За да бъде добре за градчето, нещо като атракция. Идеята беше там да има и бързо хранене. Но с качествена храна - без полуфабрикати.”

Четвърта година това е измежду най-посещаваните атракции в Царево. А през предходната - след края на сезона, семейство Асенови взема решение, че е време да отвори и в София. Това стана през ноември.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/Любо Асенов миниголф Царево.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 534 " />

Направиха го в разгара на следващата вълна от COVID-19. Не ги ли е предиздвикало това да се замислят дали поемат по верен път?

“Не. Всичките бизнеси, които съм стартирал досега, съм ги правил в рецесия. Фотографската организация потегли в разгара на финансовата. Щом оцеляхме тогава, значи даваме артикул. Тук е същата обстановката - доста заведения затварят, ние отваряме. Още е доста мъчно да се каже дали ще изплуваме, само че се надявам да успеем”, дава отговор той.

“На морето нямаше отражение пандемията, в противен случай. Бизнесът вървеше по-добре в последните години, тъй като българите се завърнаха в нашите курорти - границите бяха затворени. През зимата не работим там, което е обяснимо. Но локалните доста харесват храната”, добави Асенов.

От близо 150 индивида, които са дали своят вот за “Голф бургер” в “Гугъл”, имат оценка 4,9 от вероятни 5 в Царево. За София - 5 от 5 при към 70 гласа. Компромиси с качеството не се вършат за нищо, твърди фотографът бизнесмен.

Инфлацията е проблем, тъй като през днешния ден, да речем, купуваш нещо за 2 лв. и го продаваш за 2,20 лева, а на следващия ден го купуваш за 2,60 лева И има някои необясними неща, които изпъкват на фона на това, че тук заплатите са ниски, споделя Асенов. Той дава обикновен образец по какъв начин един и същи артикул - сос барбекю, да вземем за пример, в българска верига коства в пъти повече в съпоставяне със супермаркет на същата верига в Серес.

Стигаме до упоменатия нагоре бургер, който е в името и “сърцето” на бизнеса на Асенови.

“Има загадка за приготвянето на самото кюфте, на самото месо, стартира Любо. - Това е нещо като подарък от мой другар - готвач в тима на “Ферари” във Формула 1. Навремето, когато пътувах за Формула 1, всеки четвъртък преди спортния уикенд в италианския отбор правеха локална храна за публицистите и водачите. В Япония - суши, в Китай - китайска, в Италия - паста, и така нататък Един забавен подробност - за 140 надпревари в никакъв случай не съм ял една и съща паста във “Ферари”.

“Та индивидът пушеше, едно време и аз, по този начин се запознахме - от “имаш ли цигара, дай огънче, по какъв начин си…”. На съревнование за Гран При на Съединени американски щати направиха въпросния бургер. Беше приказен, “разглобих” го целия, снимах го. И го попитах моя другар, за какво е толкоз апетитен? Той ми отговори, че месото е доста значимо - да бъде мляно.” Слагаш от това, това и това, смесваш, изчакваш два часа и правиш кюфтето. Та от там потегля месото на телешкия бургер. Нашето е българско и от съответен производител.”

Асенов отхвърля да разкрие повече. Рецептата остана загадка. Свикнал е с номерата на публицисти и ловко отклонява “атаките”.

По време на въпросната преживелица е имал единствено кулинарен интерес към храната, само че не е предполагал, че ще сътвори подобен бизнес. У дома по-сложните неща ги готви той, опитва с нови предписания и така нататък

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/Любо Асенов миниголф.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Кюфтето за бургера е направено първо за фамилията, а по-късно и на празненство за рождения ден. Реакциите били страхотни, по този начин, когато Асенови вършат миниголф игрището в Царево, вземат решение, че ще вършат и въпросния бургер, един хотдог и една тортиля. И до момента ги има в менюто.

Вземат месото от производител с завод, защото са се напатили от снабдители, непрекъснато сменящи продуктите. Даде образец с моцарела, която първо я има и клиентите стартират доста да я харесват, само че в даден миг към този момент не се внася.

Въпросният производител с завод подсигурява за произхода и качеството на месото. По четирима души работят за фотографа в Царево и София - същите хора, които са почнали първоначално. Текучество няма.

Стигаме до голфа. Любомир Асенов се възпламенява по аристократичния спорт около своя наследник Матьо (13 г.), който пък получава подарък дребен стик за Коледа, а малко по-късно и същински. Сега Асенов-старши учи спорта в НСА (вече е трети курс) и разяснява по две малките екрани. Много е разпален.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/Миниголф Царево Любо Асенов.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

За първа година провежда летни спортни лагери на миниголф игрището дружно с инструктор по голф, приключил НСА. В Царево е основал дребна спортна база. Заради сина си е купил симулатор, които пресмята полета на топката, метода на удара, какво е въртенето… Той стои в помещение в Редута, което е наел за фото и голф студио. През лятото машината е на морето. Така се получава затворен кръг.

А Матьо Асенов е юношески национал, става все по-добър и упоритостите му са да вземе стипендия и да учи голф в лицей в Съединени американски щати.

Завършваме с това, че Любомир Асенов прави все по-малко това, което обича най-вече - снимането. Но пък в този момент на първо време има друга задача - да съчетава голфа с бургера, тайната за който потегля от занаятчия на кухнята в най-елитната автомобилна конюшня. “Формула Бургер” и… голф.

---

Този материал е основан по плана „ Малък бизнес, огромен триумф “ на Клуб Z. Ако имате забавни хрумвания за предприемчиви притежатели, разрастващи дребен и междинен бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл (в Subject/Тема напишете „ Малък бизнес, огромен триумф “).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР