Хората, които са спазвали постите, трябва да започнат да се

...
Хората, които са спазвали постите, трябва да започнат да се
Коментари Харесай

След дългия пост: Как да се захраним, без да си навредим


Хората, които са спазвали постите, би трябвало да стартират да се зареждат с дребни количества храна от скотски генезис. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция диетологът доктор Митко Ригов.

Великденските пости тази година започнаха на 7 март и свършват на 24 април – Възкресение Христово.

Диетологът предлага да се стартира с храни с ниско наличие на мазнини.

„ Не се предлага на човек, който повече от месец не е консумирал животинска храна, внезапно да изяде половин козунак, една-две порции агнешко месо или две-три яйца “, поучава доктор Ригов.

Той предлага също по принцип възрастните да постят по един-два дни всяка седмица.

Снимка: iStock


Захранване след пости

Захранването след пости е добре да стартира с храни, съдържащи ниско наличие на мазнини. Добрият преход към нормалното хранене не би трябвало да провокира в тялото рисково увеличение на отпадни артикули, които има при нормалното хранене. В тези два-три на зареждане като начало може да се включи белтък от яйце, кисело мляко, нискомаслена извара.

Количествата им би трябвало да са дребни и последователно да се усилват, като на първия ден може да се одобри половин кофичка кисело мляко и един-два белтъка, на идващия да се добави и нискомаслената извара. Може да се направи задушен омлет, миш-маш, зеленчукова мусака със заливка от кисело мляко и белтък, таратор и други На идващия стадий може да се включи и консумация на пилешко месо. По този метод зареждането става последователно.

Експертът поучава да ядем умерени количества козунак, цяло яйце, малко агнешко месо. Ако постилият е приемал риба или скариди по време на пост, от тези храни може да употребява малко повече след поста.

Прекомерният банкет на храна незабавно след пост може да докара до положение, в което се усилват отпадните артикули в организма. С консумация на доста храна се дава задание на тялото едномоментно да разгради в огромно количество храна, която в последните седмици не е била нормална. Освен възприятие за тежест, може да се появи гадене, повръщане, болежка, разстройство, киселини, вероятно припадък на подагра, в случай че има предразположеност, в това число и алергия.

По време на постите, според от това дали постенето е било доста строго – съвсем недояждане, или е било по-либерално - с включени риба и други морски храни, тялото би трябвало да има по-малко отпадни артикули. В организма по време на пост се получават и по-ниски равнища на пикочна киселина и на холестерол. Заради поста е допустимо в организма да настъпи недостиг на желязо, само че това зависи от метода, по който е минал постът.

Снимка: iStock


Алкохол след пости

Приемът на алкохол след пост също би трябвало да е в дребни количества, защото по време на пост черният дроб е бил с доста малко натоварване и с по-ниски равнища на отделяните ензими, изясни доктор Ригов.

По думите му по-голямо количество алкохол, признато след пост, е допустимо елементарно да провокира алкохолно замайване.

Д-р Ригов предложи банкет на една-две чаши леко бяло вино. Консумацията на алено вино или на бира, дружно с козунаци, агнешко месо, яйца, може да провокира рисково повишение на равнището на пикочната киселина и да се отключи подагра.

Подрастващи и постене

Подрастващите - на възраст 15-18 години, е добре да постят не повече от една-две седмици, а бременните дами – най-вече една седмица, поучава диетологът. По думите му, в случай че подрастващите постят, в границите на поста би трябвало да им се обезпечи банкет на бобови храни, ядки, семена, морска храна, доста количество плодове и зеленчуци.

При някои подрастващи постенето реализира доста добър резултат. Вега протеините, които са с растителен генезис, са добър вид, посредством който по време на пост може да се набират задоволително белтъчини, потребни аминокиселини и желязо. С помощта на вега протеин, с разнообразна храна и с тъмнозелени зеленчуци, може да не се стигне до недостиг на желязо.

Рискове от постенето

Постът може да бъде доста здравословен, само че и доста вреден, според от метода на хранене.

Ако по време на пост са включени бобови, зелен боб, грах, леща, ориз, киноа, елда, нахут, ядки, семена, веган протеин, зеленчукови и плодови смутита, постът може да бъде доста потребен и да се реализира детокс на тялото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР