Хората, които са с висок риск от тежка COVID инфекция

...
Хората, които са с висок риск от тежка COVID инфекция
Коментари Харесай

Американски учени: Не чакайте новите ваксини срещу омикрон, поставете си бустер сега

Хората, които са с висок риск от тежка Коронавирус зараза и към момента не са получили втори бустер, не би трябвало да чакат ваксини от последващо потомство, ориентирани против разновидността Омикрон, които се чакат през есента, безапелационни са американски специалисти, представени от Ройтерс.

В доста страни в Европа и Съединени американски щати случаите на Коронавирус, породени от подварианта BA.5 на Омикрон нарастват, само че актуалните ваксини не престават да оферират добра отбрана против хоспитализация, тежко заболяване и гибел, показват те.

„ Ако имате потребност от бустер, поставете си го в този момент “, предложи проф. доктор Джон Мур, микробиолог и имунолог от Медицинския лицей Weill Cornell.

Само към 30% от хората на 50 и повече години, които дават отговор на изискванията за четвърта доза ваксина, са получили такава, същото се отнася и за по-малко от 10% от тези на възраст 50-64 години, по данни на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати CDC. За хората под 50-годишна възраст или тези, които нямат съществени рискови фактори, четвърта доза не е утвърдена, тъй като специалистите не одобряват, че тя е нужна.

Проф. Мур сподели, че доказателствата, които е видял, в това число на работна среща на Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати FDA, допускат, че изгодата от бустер BA.4/5 спрямо истинската ваксина е незначителна във връзка с предотвратяването на Коронавирус зараза.

„ Обществеността не би трябвало да гледа на тези основани на Омикрон бустери като на някаква магическа пръчка, която ще промени лицето на пандемията и ще реши всичките им проблеми. Те ще имат нищожно влияние спрямо бустера, който имаме сега “, безапелационен е проф. Мур.

Д-р Ерик Топол, специалист по геномика и шеф на Scripps Research Translational Institute в Ла Хоя, Калифорния също споделя сходно виждане. Той изяснява, че приемането на втори бустер дава преимущество за оцеляване в съпоставяне единствено с един бустер и това е документирано в пет разнообразни изследвания.

„ Твърде доста хора чакат времето, когато ще имаме доста доказателства. Каквито и нови модификации на имунизацията да се създават, те са в развой на подготовка, а това ще отнеме месеци “, сподели той.

Д-р Боб Уочтър от Калифорнийския университет в Сан Франциско се спря на все по-ясните доказателства, че колкото повече време е минало от последния бустер, толкоз по-малка е отбраната на индивида против инфекции и тежко протичане. Д-р Уочтър също не е уверен, че новите модифицирани ваксини BA.4/5 ще бъдат подготвени след два месеца.

„ Изглежда ми малко амбициозно и даже да изпълнят графика, евентуално първо ще се насочат към най-рисковите групи. Мисля, че това евентуално значи най-малко три или четири месеца очакване за елементарния човек “, уточни той.

Предвид настоящия сериозен растеж на Коронавирус инфекцията и отслабващия имунитет на имунизираните, специалистите са безапелационни, че най-хубавият бустер за хората в риск е " този, който е на разположение ".
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР