Хората, които са с кръвна група О, са по-защитени от

...
Хората, които са с кръвна група О, са по-защитени от
Коментари Харесай

Инфарктът ни удря според кръвната група

Хората, които са с кръвна група О, са по-защитени от инсулт или инфаркт спрямо тези, които имат кръвна група A, B и AB, демонстрира ново огромно проучване. Откритието би трябвало да помогне на лекарите да схващат по-добре сърдечносъдовите болести и техните затруднения, каквито са мозъчният удар и инфарктът.

Кръвните групи А, В и АВ са с по-голяма централизация на специфичен протеин. Разликата се дължи на това, че хората от трите кръвни групи имат по-голяма централизация на вещество, което съсирва кръвта. Тези изводи бяха оповестени от Европейското общество по кардиология като извод от разбор на данните на 1,3 милиона души. Оказа се, че 15 от всеки 1000 души с група А, В или АВ са претърпели инфаркт. Докато при хората с кръвна група 0 честотата била 14 от 1000. На пръв взор това е незначителна разлика, само че като се вземе поради световно какъв брой доста хора в света са това, цифрата наподобява внушително.

По-рано било открито, че за хората с кръвна група АВ е с 23% по-вероятно да страдат от сърдечни болести.

И това е забавно: Да имаш сърце на бик е диагноза, а не комплимент
- четете тази и още потребни вести на zdrave.to


Кръвната група се дефинира от гени, наследени от двамата родители. Не е загадка, че доста заболявания са породени точно от въздействието на гените. Учените считат, че има смисъл и би трябвало да се проучва всяка кръвна група във връзка с риска към избрани болести.

Тя ще би трябвало да се взема поради като рисков фактор наред с други индикатори като възраст, пол и стойности на кръвното налягане. Например у хората от кръвната група АВ по-често се следи нараснало равнище на холестерола. При тях е по-вероятно да се наложи особено лекуване на високото кръвно налягане.

Хипертонията им може да се развие много рано. Във Англия към половината хора са с кръвна група О (48%). Затова учените присъединили в проучванията си над 770 000 души с групи А, В и АВ, както и 510 000 хора с група 0. Според статистиката към 1.5% от първата група и 1,4% от втората са претърпели инфаркт или са имали стенокардия. Някои пациенти се намират в така наречен „ сива зона “, при която има риск, само че той не е прекомерно огромен. При тях се предписва нападателно медикаментозно лекуване.

Назначават се по-чести контролни прегледи за вярна оценка на риска. Има две групи медикаменти, които изрично водят до увеличение продължителността на живота при сърдечноболните, споделят кардиолозите. Това са антикоагулантите (разреждат кръвта) и статините (действат за понижаване на холестерола). Има и препарати, които се дават за възстановяване на комфорта на живот. За лекарите най-съществен е резултатът за понижаване на затрудненията и увеличение на продължителността на живота. Странични резултати може да настъпят при високодозисна терапия (агресивно лекуване със статини), в случай че тя не е напълно тъкмо индицирана. Това обаче са по-скоро изключения или единични случаи.

Източник: " Флагман "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР