Хората, които са против Газпром, последните 5 месеца имаха възможност

...
Хората, които са против Газпром, последните 5 месеца имаха възможност
Коментари Харесай

Експерт: Противниците на "Газпром" имаха 5 месеца да прекратят договора

Хората, които са „ срещу ” „ Газпром ”, последните 5 месеца имаха опция да прекратят контракта и той да бъде необратим развой. Тоест ние сега щяхме да имаме един преустановен контракт и тогава служебното държавно управление трябваше да взема решение въпросите по радикално друг метод. Това сподели в ефира на " Здравей, България " по NOVA енергийният специалист Иван Дреновички, някогашен изп. шеф на „ Булгартрансгаз ”.



Той не счита за вярна политиката да се пуска поръчка, а различен не я утвърждава. Всъщност ние изпадаме като легендите – аз ѝ пиша, тя не ми написа, не им е било писано, пошегува се специалистът. И беше безапелационен, че за 5 месеца, в които в случай че едната страна в действителност е неизправна, има цялостна опция договорът да се приключи.

По думите на Дреновички ще се откри газ за октомври. Той обаче изрази подозрение, че ще е на цена от 200-250 лв. на мегаватчас. Единствената опция да имаме цена, каквато и бизнесът желае, е през микса на азерската газ, която е по-евтина от доставната цена по контракта с „ Газпром ”, уточни той.

За диалозите с „ Газпром ”, с който напомни, че имаме настоящ контракт, сподели, че не е проблем да се замени преписка и да се види действително какво е допустимо и с какви количества „ Булгаргаз ” може да разполага. Оттам нататък следват различни доставки.

Според Дреновички е рано да се приказва със Саудитска Арабия за природен газ, само че е допустимо - за нефт.

Посочвайки, че към този момент датата е 24 август, Дреновички акцентира, че „ Булгаргаз ” още не е отправил предложение за сключване на контракт за 2023 година. Ние имаме безспорна неустановеност, промишлеността безусловно се безпокои, тъй като би трябвало да обезпечават произведствени процеси. Тоест ние първо нямаме необходмите количества, обаче приказваме за цени. И най-важното нещо е новото управление на „ Булгаргаз ” – това ще бъде утешение за промишлеността – да предложи договорите за доставка ”.

Според специалиста се не помни да се гледа вътрешния пазар и метода на ценообразуване на този пазар. Ако " Булгаргаз " през днешния ден не предложи контракти на своите клиенти, по този начин, както го е правил постоянно през годините, това е значителен риск за застраховане на по-ниска цена в резултат на микса с азерския газ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР