Хората, които са карали дълъг COVID-19 и са постъпили в

...
Хората, които са карали дълъг COVID-19 и са постъпили в
Коментари Харесай

Хората, изкарали дълъг COVID-19, са по-склонни към увреждания на основни органи

Хората, които са карали дълъг COVID-19 и са постъпили в болница, са по-склонни да имат увреждания на съществени органи след това, сочи ново изследване, представено от Агенция Франс Прес и Би Би Си.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32761
Магнитно-резонансното сканиране разкрива, че тези пациенти са три пъти по-склонни да имат някои аномалии в голям брой органи като белите дробове, мозъка и бъбреците.

Изследователите считат, че това има връзка с тежестта на болестта, и се надяват, че изследването във Англия ще помогне за създаването на по-ефективни способи за лекуване на дългия COVID-19.

В изследването, оповестено в „ Лансет респиратори медсин “, са прегледани 259 пациенти, които са се разболели от вируса дотам, че са били признати в болница.

Пет месеца откакто са били изписани, магнитно-резонансното сканиране на главните им органи е посочило някои обилни разлики спрямо група от 52-ма души, които в никакъв случай не са имали COVID-19.

Най-голямо влияние е било следено върху белите дробове, където сканирането е било 14 пъти по-вероятно да покаже отклонения.

При хората, които са били подложени на тежко лекуване на COVID-19, е три пъти по-вероятно магнитно-резонансното сканиране да покаже някои аномалии в мозъка и два пъти по-вероятно в бъбреците. Не е имало забележителна разлика в положението на сърцето или черния дроб.

Д-р Бети Раман от Оксфордския университет и един от водещите откриватели в изследването споделя, че е ясно, че хората, които живеят с продължителни признаци на  COVID-19, е по-вероятно да са имали някакви увреждания на органите.

„ Възрастта на пациента, какъв брой тежко е бил болен от  COVID-19, както и дали е имал други болести по същото време, са значими фактори за това дали ще установим увреждане на тези значими органи в тялото или не “, споделя тя.

Констатациите са част от по-голямо изследване, разглеждащо дълготрайните резултати на  COVID-19 върху тези, които са били приети в болница, известно като изследването Phosp- COVID-19.

Изследователите са открили, че някои признаци съответстват с признаците на увреждане на органите, разкрити при сканирането - да вземем за пример стягане на гърдите и кашлица с аномалии в белите дробове. Въпреки това не всички признаци, изпитвани от хората, живеещи с дълъг  COVID-19, могат да бъдат директно свързани с това, което се вижда на сканирането.

Д-р Раман споделя също, че наподобява аномалиите допълнително от един орган са били по-често срещани измежду хората, които са били признати в болница и са продължавали да оповестяват за проблеми с физическото и психическото си здраве, откакто са се възстановили от първичната зараза.

„ Това, което виждаме, е, че хората с многоорганна патология на ядрено-магнитния резонанс – т.е. те са имали повече от два наранени органа - са четири пъти по-склонни да оповестяват за тежки и доста тежки умствени и физически увреждания “, споделя тя и добавя: „ Нашите констатации също по този начин акцентират нуждата от по-дългосрочни мултидисциплинарни услуги за следене, ориентирани към белодробното и извънбелодробното здраве (бъбреци, мозък и психологично здраве), изключително за тези, които са приети в болница за COVID-19 “.

Проф. доктор Крис Брайтлинг от университета в Лестър, който управлява изследването на Phosp- Коронавирус, споделя, че проучването е част от по-широки старания за схващане на групата от разнообразни признаци, които съставляват синдрома, прочут като „ дълъг COVID-19 “.

„ Това в детайли проучване на изображенията на цялото тяло удостоверява, че измененията в голям брой органи се следят месеци след хоспитализацията за COVID-19, споделя той и прибавя: „ Проучването Phosp Коронавирус работи за схващане на аргументите, заради които това се случва, и за това по какъв начин можем да разработим проби и нови способи за лекуване на дългия COVID-19.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР