Хората, които редовно консумират риба, са с по-малък риск от

...
Хората, които редовно консумират риба, са с по-малък риск от
Коментари Харесай

Рибата пази от множествена склероза

Хората, които постоянно употребяват риба, са с по-малък риск от множествена склероза , сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Участниците в проучването, които консумирали риба минимум един път седмично или ядели риба сред един и три пъти месечно и приемали добавки рибено масло, били с 45 % по-малък риск от множествена склероза спрямо хората, консумиращи риба по-малко от един път месечно, без да одобряват добавки рибено масло.

" Резултатите от проучването ни демонстрират следващата евентуална изгода от хранителния режим, основан върху морска храна ", съобщи Анет Лангър-Гулд от медицинските центрове " Кайзер Перманенте " в Калифорния.
 
 Thinkstock/Getty Images

Когато за пръв път се получат признаци на множествена склероза , като отмалялост, вкочаненост или затруднено вървене за 24 и повече часа, се приказва за клинично изолиран синдром. В този миг не е ясно дали въпросният субект е обиден от множествена склероза или не. Той обаче е с по-голям риск от развиването й.

Изследването обхванало над 1100 души на междинна възраст 36 години в Южна Калифорния. Половината участници били диагностицирани с ранна форма на болестта или с клинично изолиран синдром. Били оценени също 13 генни вариации на група гени , които контролират равнището на мастните киселини . Оказало се, че две от 13-те генни вариации са свързани с по-малък риск от множествена склероза, без значение каква е потреблението на риба. Това навежда на мисълта, че някои хора имат генетично преимущество при регулирането на равнището на мастните киселини.
 
 Thinkstock/Getty Images

" Известно е, че омега-3 мастните киселини имат неврозащитен и противовъзпалителен резултат, който може да обезпечи евентуална отбрана против множествена склероза ", означиха учените. Изследването обаче не е разкрило причинно-следствено връзка.

Резултатите от него ще бъдат показани на годишната конференция на Американската академия по неврология през април в Лос Анджелис.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР